" />   " />   " />


Upecao kapitalca: Borba trajala oko pola sata


20.07.2022 10:13


Renato Kukavica upecao je u rijeci Uni kod Novog Grada soma od 35,6 kilograma i dužine 178 centimetara, što je najbolji ulov ovog Novljanina koji se ribolovom bavi 15 godina. 

 


Kukavica je rekao Srni da je soma upecao juče oko 14.00 časova u Ravnicama, nekoliko kilometara nizvodno od Novog Grada gdje peca svaki dan.

"Borba je trajala oko pola časa, sa mnom su bila još dva ribolovca. Vidio sam da se radi o velikom somu, ali nisam znao koliko. Kad sam poslije izvagao bilo je 35,6 kilograma", naveo rekao je Kukavica.

On je naveo da mu je prije dva dana som od oko 20 kilograma na istom mjestu potrgao pribor, ali nije uspio da ga upeca.

"Otišao sam i kupio novi pribor i juče imao više uspjeha. Ribu sam podijelio", kaže Kukavica.

Predsjednik Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad Edib DŽaferbegović rekao je Srni da je potrebno oko 20 godina da bi som dostigao masu od 30 kilograma budući da živi u hladnoj vodi i sporije raste.

On kaže da je u rijeci Uni kod Novog Grada prije 40 godina upecan som od 87 kilograma, a prije sedam godina od 40 kilograma.

"Postojanje kapitalaca govori da se dobro gazduje, obnavlja se riblji fond. To je rezultat rada Udruženja i ribolovaca. U našim rijekama obitava oko 30 vrsta ribe što je bogatstvo koje treba čuvati", rekao je DŽaferbegović i dodao da je i Kukavica član Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad.

DŽaferbegović je istakao da su prošle godine organizovane četiri akcije poribljavanja rijeka Une, Sane, Japre i Vojskove, te da je i ove godine planirano poribljavanje svih vodotoka, ali je za sada nizak vodostaj.Izvor: Srna
Foto: Srna