Novi rast minimalne plate u Srpskoj nerealna priča


14.07.2022 08:04


Socijalni partneri sutra će ponovo sjesti za isti sto i otpočeti razgovore o povećanju najniže plate, a ni jedna ni druga strana ne očekuju ništa, te poručuju da će Vlada RS na kraju morati prelomiti da li će minimalac ostati na istom iznosu ili će biti povećan. Savez sindikata RS je u petak uputio zahtjev predsjedniku Ekonomsko-socijalnog savjeta, ministru rada Dušku Milunoviću, za zakazivanje vanredne sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda - otpočinjanje pregovora o povećanju najniže plate. Uslijedio je i odgovor Milunovića koji je sjednicu zakazao za sutra.

Poslodavci poručuju da će se pojaviti na sjednici, te da svoje stavove još usaglašavaju.

- Nije predloženo za koji iznos treba da bude povećana najniža plata. Razgovarati uvijek možemo, samo mislim da od daljeg rasta najniže plate u Srpskoj nema ništa. Bilo kakav dalji rast minimalca bio bi neizdrživ - kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Poučeni iskustvom kako je Vlada RS u maju donijela odluku o povećanju minimalca, Trivić navodi da će ovaj put tražiti sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem prije nego što bilo šta odluče.

- Povećanje minimalca bilo bi protivzakonito. Mi smo se obratili Ustavnom sudu i povodom posljednje odluke o povećanju minimalca sa 590 na 650 maraka. Čekamo da vidimo i da li je ta odluka u skladu sa Ustavom - zaključio je Trivić.

Sindikat u startu ne očekuje ništa, ali ne odustaje od svog zahtjeva da minimalac bude povećan sa 650 maraka na veći iznos.

- Očekujem salvu udara na sindikat, kako smo nerazumni i kako hoćemo da uzmemo pare poslodavaca za sve radnike koji su njima taj novac zaradili.

Ne razumiju da mi moramo tražiti najbolja rješenja koja će biti korisna i njima jer bez radnika nema nikakvog profita i napretka. Radnik mora biti plaćen.

Moguće i da se ne odazovu ili pak ne usvoje dnevni red. Možda i bude suprotno od svega ovoga što sam navela. Sa njima nikada nismo načisto - rekla je “Glasu Srpske” predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić koja je dodala da, ako ne postignu nikakav dogovor, na potezu će biti Vlada RS koja je, kako navodi, veoma izdašna prema poslodavcima.

Ona navodi i da su reakcije poslodavaca na zakazivanje vanredne sjednice nepristojne.

Mogućnost daljeg rasta minimalca uzburkala je privrednike u Srpskoj, a predsjednici Privredne komore RS i Područne privredne komore Banjaluka Pero Ćorić i Goran Račić održaće danas vanrednu konferenciju za medije povodom zahtjeva za povećanje najniže plate u Srpskoj, ali i o drugim aktuelnim temama.Izvor: Glas Srpske
Foto: BN