" />   " />   " />


7 godina ćutanja: Niko nije kriv za napad na Vučića


11.07.2022 12:30


Pre tačno sedam godina, u Potočarima se dogodio napad na tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, gde je 2015. godine otišao da oda poštu žrtvama Srebrenice. 

 


-Međutim, umesto pomirenja koje je Srbija pokušala da pruži, tog 11. jula dogodio se pokušaj ubistva srpskog lidera.

Podsetimo, napad je pokušan u Potočarima, u 12.50 časova, kada je masa okupljenih probila zaštitnu ogradu i krenula ka tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću i njegovoj pratnji.

Ka delegaciji iz Beograda poletele su kamenice i flaše.

Kamenicama je gađana kolona u kojoj se nalazio tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, dok je napuštala Memorijalni centar u Potočarima.

Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, Vučić je napadnut iz mase raznim predmetima.

Vučićevo obezbeđenje odmah je reagovalo, za razliku od obezbeđenja skupa koje nije mrdnulo.

Do danas niko nije odgovarao za ovaj skandalozni napad na državnika druge države. Ni posle sedam godina ne zna se ko je hteo da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, što ukazuje na potrebu da se zapitamo da li je u pitanju nesposobnost ili zla namera. Do dana današnjeg napadači nisu identifikovani iako su nadzorne kamere sve snimile.

 

Predmet 'Vučić/Potočari' završio je u fioci kod istražnih i pravosudnih organa BiH. Niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbednost skupa i ličnosti nije smenjen niti je podneo ostavku. Inicijativa za smenu tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića odbačena je kao neosnovana.

Niko nije kriv za pokušaj ubistva tadašnjeg srpskog premijera, niko nije kriv za 3.500 nedužnih srpskih civila koje su pobili srebrenički muslimani.

Srpske žrtve se ne broje, srpskim žrtvama se niko ne klanja.

Pružena ruka pomirenja Aleksandra Vučića umalo nije završila njegovim ubistvom. Očigledno da nekima do pomirenja nije stalo, već samo do podmetanja genocida srpskom narodu i neprestanim ucenama.

Srbe i njihove lidere je dozvoljeno ubijati i progoniti, tako oni razmišljaju, srećom ta vremena su iza nas.

Podsetimo, u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas se obeležava 27. godina od zločina nad muslimanima počinjenog u julu 1995. godine.Izvor: Novosti
Foto: Novosti/arhiva