Vlast se hvali prosječnom platom - Većina radnika nema ni toliko


17.04.2022 12:35


Uprkos činjenici da je prosječna plata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veća od hiljadu konvertibilnih maraka, stvarna situacija kaže da većina radnika nema ni približno toliku platu.



Prosječna plata u oba entiteta u BiH prešla je četvorocifrenu granicu. U FBiH iznosi 1045 KM, dok je prosjek isplaćene zarade u Republici Srpskoj 1004 konvertibilne marke.

Vlasti u Srpskoj puna su usta činjenice da je prosječna plata veća od hiljadu maraka. To je za njih postala magična granica, na koju svi građani, a posebno zaposleni, treba da budu ponosni.

Međutim, realnost je daleko drugačija. Zvanična statistika pobija tvrdnje nadležnih. Prema podacima Saveza sindikata od oko 270 hiljada radnika u Republici Srpskoj njih 40% prima minimalac.

"125 hiljada radnika prima platu do 600 maraka. Što ćemo se svi složiti da je izuzetno malo. Posebno radnici u građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i gotovo cjelokupnoj prerađivačkoj industiji nažalost su daleko od prosječne plate", kaže generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske, Goran Stanković.

Više od 1004 KM, u Srpskoj ima između 20-25% zaposlenih. To su radnici u javnom sektoru. Ostatak radnika zarađuje između 600-800 maraka. I građani smatraju da je iznos prosječne plate samo statistički podatak i da ni približno ne pokazuje stvarnu situaciju.

"Treba uzeti najčesću platu. Prosječna plata, to je samo pokazatelj, eto ekonomske razvijenosti, ja bih više uzeo koja je najčesća. Kada sretnete prvog čovjeka, kada ga pitate kolika je njegova plata, e to je ja mislim ono što je mjerodavno za pogledati.

Samo državni sektor ima neke plate. Privatni sektor, nezaposleni, penzioneri to je strasno. Mislim da svi ovdje žive od neke pomoci, koji nisu na drzavnim jaslama. Da nema para iz vana, pitanje je šta bi bilo".


A šta bi bilo najbolje znaju upravo građani. Oni čije porodice broje 4 ili više članova, samo za hranu mjesečno moraju izdvojiti oko 850 KM. Ni oni koji svoj hljeb zarađuju van granica BiH kažu da situacija nije idealna, ali da je sigurnost veća nego ovdje.

"Nije ni Slovenija sada neka sila. Ja za sebe pričam, ja mogu da preživim normalno. Ali i tamo je sada sve skuplje. I ljudima je dosta teško, vjerujem kao i ovdje", kaže Dejan Vasiljević koji živi i radi u Sloveniji.

Najveći problem, smatraju stručnjaci, jeste činjenice što nadležni u BiH ne nastoje da adekvatno pomognu realnom sektoru, u kome su obaveze na plate zaposlenih gotovo 70%. Zbog toga, rijetki su poslodavci koji se odlučuju povećati plate radnicima u privatnom sektoru.

"Danas smo u poziciji da svi oni koji rade u stvarnom/realnom sektoru, koji stvaraju neku novu vrijednost vape za povećanjem plata, ali to ne može da uradi jer tržište to ne dozvoljava. A sa druge strane vlast neće da smanji opterećanja na te i takve plate. Ono što bih ja napravio jeste da bude 50% obaveza plaćanja i da se na tome sve završi", smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Kao pozitivan primjer, Pavlović navodi Crnu Goru, koja je u želji da privuče investitore, smanjila opterećenje na plate na čak 21%.

A dok se poslodavci rijetko odlučuju za povećanje plata, zvanični podaci kažu da su samo u godini pandemije virusa korona, ostvarili dobit od 1,9 milijardi KM. Ta dobit, ističu iz Saveza sindikata Republike Srpske u 2022. godini biće veća i od dvije milijarde maraka.



Izvor: BN
Foto: Vlast se hvali prosječnom platom - Većina radnika nema ni toliko