Naftaši preko sudova izbjegavaju plaćanje kazni


01.07.2022 10:09


Benzinske pumpe u Srpskoj nisu platile gotovo ništa od preko 1,5 miliona maraka kazni koje su im inspektori napisali u vanrednim kontrolama zbog kršenja ograničenja marže. Kako portal CAPITAL saznaje, čak 90 odsto njih je tražilo sudsko odlučivanje i žalilo se na kazne koje su im inspektori napisali u 166 kontrola.

U Republičkoj tržišnoj inspekciji su nam potvrdili da je od početka marta ove godine napisano 214 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.561.000 maraka koje su se odnosile na prekoračenje propisanih marži prilikom formiranja cijena.

“Većina kažnjenih subjekata to jest njih možda i 90 odsto je tražilo sudsko odlučivanje. Do sada je izvršeno 166 kontrola, u 108 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 214 prekršajnih naloga. Bilo je slučajeva gdje su pojedini subjekti kažnjavani više puta od početka intenzivnih kontrola ili je isti subjekt kažnjen u više različitih gradova”, rekli su nam u Inspektoratu RS.

Inače, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 КM po litru derivata. Za maloprodajne objekte propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 КM po litru derivata.

Novčane kazne za trgovca za kršenje propisa kreću se od 10.000 КM, dok za odgovorno lice iznosi 5.000 КM.Izvor: Capital
Foto: Pixabay