Višković: Samo Hrvatska ima veće penzije od Srpske


01.07.2022 10:07


„Ko ima veće penzije? Ima Hrvatska, članica Evropske unije. Ko ima manje? Svi ostali ili su na našem nivou ili nešto ispod nas.prema tome slobodno provjerite te podatke. I kad pogledate i povećanje koje smo imali, mogi su poslije tih povećanja ostali iza nas“, tvrdi Višković. 



Fond penzijsko invalidskog osuiguranja danas slavi 30 godina postojanja. I dok jedni slave, drugi jedva spajaju kraj sa krajem. Pa tako penzioneri u Republici Srpskoj kažu sa penzijom teško da mogu da obezbijede i ono najosnovnije.

Republika Srpaka broji 272 hiljade penzionera. Iz Vlade se hvale da je Srpaka po visini penzija ispred mnogih zemalja sa jačim ekonomijama. Premijer Radovan Višković tvrdi da nije tačno da su nam penzije najniže u regionu.



Da li penzioner mogu očekivati značajnija povećanja u narednom periodu, nije odgovorio.

„Ko ima veće penzije? Ima Hrvatska, članica Evropske unije. Ko ima manje? Svi ostali ili su na našem nivou ili nešto ispod nas.prema tome slobodno provjerite te podatke. I kad pogledate i povećanje koje smo imali, mnogi su poslije tih povećanja ostali iza nas“, tvrdi Višković.

Pored svakodnevnih poskupljenja, povećanja penzija nije dovoljno za osnovne životne potrebe.

I dok se vladajući hvale kako su nam penzije visoke, realna slika izgleda drugačije. Sa penzijama ne mogu, kažu građani, ni račune da plate.
Budućnost Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje ovisi o radnicima, kojih je sve manje, jer mnogo radno sposobnog stanovništva odlazi iz ove zemlje upravo zbog nemogućnosti zaposlenja ili loših uslova na poslu.

Ekonomisti ističu da je za opstanak Fodna i visinu penzija odgovorna Vlada, koja se, kako kažu, ne trudi oko zapošljavanja radnika i novih projekata

"Ono što se može reći je da je potpuna nebriga vlasti za novozapošljavanje , a bez novog zapošljavanja nema ni boljeg punjenja penzionog fonda. Tako da je penzioni fond zadnjih godina mesečno doniran ili dopunjavan sredstvima iz budžeta pa da bi se izbegla kašnjenja u isplati penzija, je to onda sve stavljeno na budžet Republike Srpske. Ono što treba reći je samo podatak da u bivšoj Jugoslaviji smo imali tri zaposlena i jednog penzionera, mi danas imamo praktično jednog zaposlenog i jednog penzionera, a i taj zaposleni je u 50 posto slučajeva na minimalcu“, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Kratkoročno rješenje je, kažu ekonomisti, zaduživanje da bi se mogle isplaćivati penzije, a dugoročno je, ističu, potrebno da Vlada radi na novim projektima i novim radnim mjestima, kao i da se brine da imamo više zaposlenih nego penzionera.

 



Izvor: BN
Foto: Radovan Višković