Evo ko je glasao za visoke plate funkcionerima


29.06.2022 07:51


Prema riječima Mirka Šarovića (SDS), ministrima se povećava plata za 500-600 KM dok će radnicima u državnim službama povećanje plate iznositi oko 50-60 KM.



Predstavnički dom Parlamentarne skup[tine BiH juče je izglasao budžet BiH za ovu godinu u kome je predviđeno povećanje plata.

Prema riječima Mirka Šarovića (SDS), ministrima se povećava plata za 500-600 KM dok će radnicima u državnim službama povećanje plate iznositi oko 50-60 KM.

Predsjednik PDP Branislav Borenović kaže da su za budžet u kome je predviđeno povećanje plata funkcionerima za nekoliko stotina maraka glasali vladajući poslanici SNSD-a, HDZ-a, SDA i DF-a.

Tako su za povećanje plata glasali: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Safet Softić, zatim Edin Mušić, Snježana Novaković-Bursać, Ljubica Miljanović, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, te Šemsudin Dedić, Halid Genjac, kao i Mijo Matanović, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Vlatko Glavaš, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Jasmin Emrić, Nikola Lovrinović, Alma Čolo te Predrag Kožul.

"Mi iz PDP-a za takav budžet nismo, niti bih ikada mogli glasati. Sramota je. A što se mene lično tiče, ovu sramnu povišicu ne mogu prihvatiti, već sam pozvao gospodina Miroslava Subašića iz Mozaika prijateljstva i obavjestio ga da ću to uplaćivati za Javnu kuhinju “Obrok ljubavi” u Banjaluci u kojoj on sa divnim humanim ljudima svakodnevno godinama pomaže i hrani ugrožene ljude – poručio je Borenović.

On kaže da je vladajuća koalicija, bez imalo stida, dodala milionske iznose za funkcionerske troškove.

- Dok narod, najčešće sa niskim primanjima trpi i povećanje cijene goriva, oni su dodali sebi 3,6 miliona КM za putne troškove, koje im taj isti narod plaća. Ionako visoke plate koje imamo, podigli su za 500 КM, a ukupno za plate i naknade u zajedničkim institucijama utrošiće dodatnih 110 miliona КM, u šta ulazi i povećanje plata i članovima njihovih kabineta. U isto vrijeme, vojnicima i policajcima se plate uvećavaju za tek 80 КM. Ne smijemo zaboraviti da će narod dati dodatnih milion КM za troškove telefona funkcionerima – rekao je Borenović.

On je i ovom prilikom podsjetio da ukidanje akciza, kojim bi gorivo pojeftinilo do 50 feninga po litru, za vlast predstavlja rizik u rangu crnog tržišta, kako su naveli u obrazloženju budžeta zajedničkih institucija BiH.

"Rizik im je olakšati narodu i privredi ovaj udar poskupljenja, ali im je sasvim normalno povećavati funkcionerske privilegije – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.



Izvor: BN
Foto: BN