Odbijen prijedlog odbrane Dodika za saslušanje Šmita!


22.05.2024 13:02


Na današnjem ročištu u Sudu BiH tužilaštvo je nastavilo sa iznošenjem materijalnih dokaza u predmetu protiv optuženih Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića. 



Sud BiH je odbio prijedlog odbrane Milorada Dodika da za svjedoka pozovu visokog predstavnika Kristijana Šmita, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju.

Takođe, odbijen je i prijedlog da se sasluša Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, a prihvaćeno je da se na idućim ročištima, saslušaju, kao svjedoci odbrane, Srebrenka Golić predsjednik Vijeća naroda Republike Srpske i Dodikova savjetnica Jelena Pajić Baštinac.

Odbrana Miloša Lukića je predložila, a Sud je prihvatio, da se saslušaju Dalibor Panić i Goran Bosančić, generalni sekretar NS RS.

Sud je na prijedlog odbrane optuženih da kao dokaze iznesu niz akata Vijeća naroda i Narodne skupštine Srpske, Savjeta za implementaciju mira u dijelu Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika, te akata, kako je navedeno i OHR-a i Kristijana Šmita.

Inače, prije saopštavanja ove odluke, Dodik je ponovo morao da ispoštuje sud i da ustane prilikom utvrđivanja ko je pristupio ročištu.

Tužilaštvo je danas završilo iznošenje materijalnih dokaza iz optužnice, a uglavnom su se odnosila na akte Kristijana Šmita i dopise koje je upućivao v.d. direktorima Službenog glasnika Srpske i predsjedniku Srpske, o tome da će počiniti krivično djelo ako nastave zakonodavnu proceduru zakona koje je poništio Kristijan Šmit, visoki predstavnik kog vlast Srpske ne priznaje.

Branioci Dodika i Lukića su se žalili na autentičnost i zakonitoat dokaza, jer su kako su naglasili, prevedeni sa enegleskog, a ne zna se ko ih je preveo, niti ko je dao ovlašćenja da se ovi akti dostave Tužilaštvu BiH.

Takođe, odbrana se žalila i na to što su dokumenti kopije, koje je notar ovjerio, iako ih tako tvrde, nije preveo sudski tumač.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. jun kada odbrana počinje iznošenje dokaza.



Izvor: BN
Foto: N1