Je li Dodik priznao finansijski kolaps Republike Srpske?!


18.05.2024 19:33


Po prvi put javno priznanje Dodika da je njegov nakaradni sistem pred pucanjem i da nema novaca za isplate, pa je umirivao penzionionere da ne brinu da neće njima kasniti penzije dok to ne može garantovati radnicima u administraciji, što je ključna poruka dio sa konferencije za novinare, kaže Vukanović.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je komentarisao i ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj povoljna, ali je priznao da je oko 130 miliona KM duga vraćeno iz novih zaduženja.

To praktično znači da Republika Srpska nije u stanju servisirati dug bez zaduženja, te stare kredite vraća novim kreditnim zaduženjima.

- Republika Srpska povećala je svoj BDP za dvije milijarde kroz investicije i kroz domaću proizvodnju. Republika Srpska ima stabilne izvore prihoda i vratila je 330 miliona KM dospijeća u ovoj godini, od čega 200 miliona iz vlastitih izvora, bez dodatnih zaduženja, rekao je Dodik.

Drugi dio izlaganja mogao bi biti zabrinjavajući po Srpsku. Naime, Dodik je najavio da bi moglo doći do zastoja u izvršenju budžeta.

- Cijenimo da nema značajnijih izazova za ukupan okvir budžeta i izvršavanje obaveza, s tim da je u nekoj dinamici moguće da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu, rekao je Dodik.

Opozicioni političar Nebojša Vukanović kaže da je upravo ovo bio "najzanimljiviji dio današnje konferencije za novinare SNSD-a".

- Po prvi put javno priznanje Dodika da je njegov nakaradni sistem pred pucanjem i da nema novaca za isplate, pa je umirivao penzionionere da ne brinu da neće njima kasniti penzije dok to ne može garantovati radnicima u administraciji, što je ključna poruka dio sa konferencije za novinare, kaže Vukanović.

On dodaje da je vlastima neophodno najmanje 800 miliona KM kredita do nove godine, za tekuće troškove.

- Sada je svima jasno da je samo pitanje dana kada će prenaduvani balon puknuti, kao posljedica decenije brutalne pljačke, kriminala i zloupotreba, kaže Vukanović.Izvor: Vijesti.ba
Foto: BN