Cijene ubile draž Prvog maja: Jagnje od 15 kg - 345 KM


22.04.2024 06:35


Roštiljski specijaliteti, ali i povrće značajno skuplji nego lani Dok će značajan broj građana prvomajske praznike iskoristiti kao svojevrstan mini odmor i otputovati na brojne destinacije širom Evrope, pa i one egzotične, dotle će većina ostati vjerna tradiciji i Praznik rada provesti na nekim od omiljenih izletišta.

 

Sve skupo

 

Ta proslava u prirodi, kraj rijeka i jezera, te na planinama, u društvu porodice, rodbine i prijatelja, nezamisiva je bez roštiljskih specijaliteta, ali i jagnjetine ili prasetine na ražnju.

Međutim, sudeći prema cijenama, prvomajska trpeza će ove godine biti najskuplja do sada. Posebno se to odnosi na janjetinu, koju domaći proizvođači prodaju po cijeni između 23 i 25 KM po kilogramu. Tako prosječno jagnje od 15 kilograma košta 345 KM!


Prasići koštaju oko 15 KM po kilogramu. Očekuje se da će njihova cijena pred sam praznik, biti i skuplja, jer dolaze askrs i Đurđevdan.

Ali, kada je riječ o domaćem tržištu, ni jagnjadi ni prasadi skoro da nema, budući da se, kako su rekli iz „Ekoprodukta“, proizvodnja u BiH sve više smanjuje. Prednjači uvoz svih vrsta mesa, pa tako i jagnjetine, a što značajno diktira cijenu. Tako se kilogram jagnjetine u mesnicama prodaje po cijeni od 30 KM po kilogramu.

Situacija nije značajno bolja ni kada je riječ o drugim vrstama mesa, pogotovo proizvodima koji se upotrebljavaju za roštilj. Omiljeni ćevapi su u odnosu na prošlu godinu po kilogramu skuplji u prosjeku za dvije KM i mogu se pronaći od 14,75 do 18 KM. Sudžukice koštaju najmanje 16 KM po kilogramu, a pileći batak u marinadi je osam KM, dok su marinirani fileti 14 KM, a teleći ražnjići više od 20 KM.

Ni cijene povrća kojim se mnogi vole „zasladiti“ s roštilja ili ga spremiti za salatu nije jeftino. I povrće je u poređenju s prošlom godinom značajno skuplje.

 

Cijene povrća

 

Tako je za kilogram gljiva potrebno izdvojiti čak 9 KM, dok su lani koštale 7 KM. Cijena mladog luka iznosi najmanje 3,5 KM, dok je kilogram prošle godine bio ispod 3 KM. Svježi paradajz je u odnosu na lani skuplji za pola marke i košta 3,5 KM. Jedino su paprike jeftinije u odnosu na godinu ranije i mogu se pronaći po cijeni od 2,5 KM, dok su lani bile 4 KM.

 

Prosječan rast

 

Prema posljednjim statističkim podacima, nivo cijena u februaru ove godine viši je za 12,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 20,8 odsto. Iznos potrošačke sindikalne korpe za mart je skoro 3.000 KM, a gotovo polovina se odnosi na hranu.

Kada je riječ o pićima, raspon cijena gaziranih sokova kreće se od dvije KM pa naviše, a nude se i posebna pakovanja u limenkama, gdje šest komada košta šest KM.Izvor: BN/Avaz
Foto: Pixabay/Ilustracija