Dodik: Operacija Vojske Republike Srpske u Srebrenici je bila greška, pijetet žrtvama


19.04.2024 07:06


Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je miting pod nazivom 'Srpska te zove' povodom najavljene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na mitingu je poručio da je operacija Vojske Republike Srpske 1995. u Srebrenici bila greška.

"To nije bio genocid u Srebrenici. 3.500 Srba ubijenih niko ne primjećuje, ne reaguje sud ni udruženje. Republika Srpska nije inat, Republika Srpska je sloboda. Neću dozvoliti da niko ovom narodu da etiketu. Mi jedini u BiH znamo da napravimo državu. BiH je greška", kazao je Dodik.


Budite sigurni u stabilnost Republike Srpske, Republika Srpska neće ratovati, poručio je Dodik i dodao, ako im prođe ovo naša vlada će čitav dan provesti u Srebrenici, a sledeći dan ništa se neće provesti.

"Republika Srpska dobro stoji, hvala Srbiji, hvala vama narode", poručio je Dodik.

 

"Koliko god vremena bila teška, važno je da se držimo zajedno i da smo u nacionalnom biću jedno. Srbija je uvijek za poštovanje Dejtonskog sporazuma. Vremena su se promijenila, nekada ste u Srbiji na vlasti imali one koji su uvodili sankcije, hapsili Srbe, a danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji su uvijek uz Srpsku i uz narod.

Mogu mišljenja da nam budu različita, ali uvijek ćemo biti zajedno. Oni koji sponzorišu rezoluciju, oni traže diskfalifikaciju za srpski narod.", kazala je Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije.

Srbija je uvijek uz Srpsku dok je svijeta i vijeka, poručila je Brnabić. 

Obraćajući se prisutnima Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, rekla je da nema malih i velikih žrtava.

"Stotinu puta sankcionišite, nećemo dati Republiku Srpsku, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku", poručila je.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srbi znaju da cijene tuđe suze.

Predsjednica Srpske stranke „Zavetnici" Milica Đurdević Stamenkovski rekla je da se danas iz Banjaluke šalje poruka zajedništva.

"Ovde na ovoj zemlji ponikli su neki od najvećih umora srpskog naroda.Kakvi bismo mi bili Srbi kada ne bismo bili uz Srpsku kada joj je najteže. Republika Srpska nije rezultat genocida nego odbrane od genocida", poručila je Đurdević Stamenkovski.

Prethodno su se obratili predsjednici stranaka vladajuće koalicije, Petar Đokić (SP), Nedeljko Čubrilović (DEMOS) i Darko Banjac (NPS)

Intoniranjem himne Republike Srpske i Srbije na Trgu Krajine u Banjaluci počeo je miting pod nazivom "Srpska te zove".

Pristalice vladajućih stranaka stigle su autobusima iz raznih dijelova Republike Srpske.

Iako miting organizuje vlast, formalno je organizator Opštinska organizacija porodica poginulih i nestalih civila iz Srebrenice, uz podršku stranaka vladajuće većine, predvođenim SNSD-om i vladinih patriotskih organizacija i raznih udruženja.

Opozicione stranke se nisu odazvale.

Pored zvaničnika Srpske, mitingu prisustvuje i predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković...Izvor: BN
Foto: BN