Komandant NATO potvrdio dolazak novih snaga u BiH


17.04.2024 14:58


Vrhovni komandant NATO savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandant Evropskog štaba Oružanih snaga SAD (USEUCOM), general Kristofer Kavoli, svjedočio je danas pred američkim Kongresom. Na početku izlaganja rekao je da NATO nije savez s jednim problemom i da SAD nije zemlja s jednim problemom.

– Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Evropi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD. Takođe, nisu nepovezane s ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO po pitanju rezervnih snaga – naveo je Kavoli.

U nastavku je rekao da se to odnosi prvenstveno na snage koje su raspoređene unutar misije na Kosovu (KFOR) i u BiH (Misija EUFOR Altea)

– Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi – dodao je Kavoli.

Zatim se osvrnuo i na rezervne snage NATO u EU misiji Altea.

– Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem – zaključio je Kavoli.

– Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje – dodao je Kavoli.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u BiH takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

– Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO. Etnonacionalistička politika sprječava BiH da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene evroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u BiH, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom – istakao je Kavoli.Izvor: Klix
Foto: CEPA/YOUTUBE/SCREENSHOT