" />   " />   " />


Jablaničko jezero promijenilo boju


09.04.2024 09:35


Jablaničko jezero poprimilo je jezivi izgled i izazvalo zabrinutost mještana i ekologa koji već nekoliko godina ukazuju na neobične pojave koje iz godine u godinu poprimaju dramatičnije razmjere, te bude strah ekologa od onoga što bi moglo biti u konačnici. 

 


Dramatične prizore Jablaničkoj jezera na društvenim mrežama je podijelilo Udruženje “Zeleni Neretva Konjic” i upozorilo na ugroženo stanje zagađenog Jablaničkog jezera, što je izazvalo brojne reakcije.

Iz ovog udruženja navode kako je razlog zagađenja cvjetanje algi izazvano prekomjernim ispuštanjem fosfata, što je potvrdio i šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” Sanel Riđanović.

-Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvjetanja algi je fosfor koji obično se nalazi u deterdžentima, i jasno je da spostoji izvor fosfora koji od nekuda dolazi i to pospješuje cvjetanje algi.

Prije dvije godine sam upozoravao da se treba naći primarni izvor zagađenja. Moguće da je problem kanalizacije u Konjicu ili je uzročnik neka fabrika, ne znam, ali je sigurno da se izvor mora naći kako posljedice ne bi bile nesagledive.

Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru, jer faktički te alge apsorbuju kisik i automatski u toj vodi nema dovoljno kisika, tako da uskoro se može očekivati pomor riba – rekao je Riđanović za Klix.

Pored toga kako je naglasio, ide i turistička sezona, kad bi po njegovim riječima trebalo zabraniti kupanje, jer kako ističe, cvjetanje algi između ostalog će stvoriti i veliki koncentraciju bakterija, što može biti pogubno za kupače.

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora kažu da su primili informacije i fotografije o promjenama na Jablaničkom jezeru koje, kako navode upućuju na pojavu cvjetanja algi kao što je to zabilježeno i ranijih godina.

 

 


Izvor: Klix
Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic