Višković: Sa Mađarima kopaćemo rudu


04.04.2024 10:56


Mi sa mađarskim partnerima u narednom periodu možemo valorizovati sva naša bogatstva i na Ozrenu, u Loparama, Jezeru, Mrkonjić Gradu, Rudom, Čajniču, okolini Zvornika. Mi ćemo kao Srpska morati donijeti odluku da idemo u eksploataciju tih mineralnih sirovina ali nijednog momenta ne na štetu zagađenja okoline ili zdravlja naših ljudi, kaže Višković. - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi Srpska imala daleko veći razvoj i investicije da ih stalno i uporno ne opstruišu i usporavaju sa raznih stranih adresa, kao i sa nivoa BiH, ali da u tome neće uspjeti.

Višković je naveo da je na planu usporavanja Srpske oformljen i ozbiljan nevladin sektor, koji čine razna udruženja i pokreti koji se finansiraju sa tačno određenih stranih adresa.

"Imali bismo daleko više ogromnih investicija da se s tih adresa ne dešavaju opstrukcije poput izgradnje gasne infrastrukture i važnih elektroenergetskih objekata. Iako razvoj Srpske donosi svima u BiH napredak i razvoj, to se nastoji pokvariti i osporiti od određenih centara moći. Teško se boriti s tim aždajama ali uspješno plivamo i radimo, imamo svoj put napretka i krećemo se njime", rekao je Višković za RTRS.

Prema njegovim riječima, na tom planu je Mađarska, koja je Srpskoj prijatelj, napravila najbolju konekciju sa Кinom vezano za proizvodnju baterija u auto-industriji za električna vozila.

"To znači da su istraženi resursi na prostoru Srpske do sada na neki način potvrđeni. Mi sa mađarskim partnerima u narednom periodu možemo valorizovati sva naša bogatstva i na Ozrenu, u Loparama, Jezeru, Mrkonjić Gradu, Rudom, Čajniču, okolini Zvornika. Mi ćemo kao Srpska morati donijeti odluku da idemo u eksploataciju tih mineralnih sirovina ali nijednog momenta ne na štetu zagađenja okoline ili zdravlja naših ljudi. Ako struka kaže da se mogu bezbjedno eksploatisati ta rudna bogatstva, onda je više nego šteta to ne raditi", rekao je Višković.

On je istakao da Srpska neće prihvatiti da korist od njenih rudnih bogatstava prigrabe stranci, uz podršku raznih organizacija, prenosi Srna.Izvor: BN
Foto: Srna