Helez: BiH sve više napreduje ka članstvu u NATO


29.03.2024 07:38


Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a nedavno se složio da stvori novi status u PS-u NATO-a za države koje teže pridruživanju ovoj alijansi i zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao kandidate za NATO. Kako je pojašnjeno "Oslobođenju", radi se o koraku bliže u kontekstu parlamentarne dimenzije i saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Očekuje se da ovi statusi budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji, krajem maja.

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Zukan Helez ocijenio je kako Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu.

Istakao je da se u zvaničnom saopštenju NATO saveza navodi da bi BiH mogla već u maju ove godine na proljetnom zasjedanju Skupštine za samit NATO-a dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu.

"Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. Bosna i Hercegovina je, od svih zainteresovanih kandidata za pristupanje NATO savezu, najbliža ostvarenju tog cilja", naveo je Helez.Izvor: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje