Dodik odluku EU smatra priznanjem i sebi i Srpskoj


22.03.2024 07:59


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je odluku Evropskog savjeta o početku pregovora BiH sa EU. 



Kako je kazao, ta odluka je priznanje svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica.

Dodik je istakao da ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima.


"Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila- napisao je Dodik na Iksu. Stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU, za Dodika pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja", napisao je Dodik.

BiH je, kako kaže, po mnogo čemu “mala EU”, test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka.

"U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice. Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese.



Izvor: BN
Foto: BN