" />   " />   " />


MMF: Srpska traži veliko zaduženje zbog dugova


19.03.2024 18:59


"Želim takođe istaći u vezi Republike Srpske, mi vidimo, dakle obaviješteni smo, da postoje planovi za značajno spoljno zaduživanje, dakle izdavanje dužničkih instrumenata u inostranstvu od strane Republike Srpske, međutim ti instrumenti i to finansiranje nije u potpunosti jasno identifikovano." 

 


"Republika Srpska ne može dobiti kreditni aranžman sa Međunarodnim montetarnim fondom, već to može samo Bosna i Hercegovina kao cjelovita zemlja."

Naglasila je ovo šefica Misije MMF-a u BiH Alina Lanku na godišnjoj konferenciji za medije i dodala da trenutno MMF nije u pregovaračkoj misiji sa BiH za novi aranžman, te dodala da su oba entitetska budžeta u deficitu, s tim što budžet Republike Srpske ima izraženije potrebe za zaduživanjem.

"BiH se može zadužiti samo kao cjelovita zemlja. Želim takođe istaći u vezi Republike Srpske, mi vidimo, dakle obaviješteni smo, da postoje planovi za značajno spoljno zaduživanje, dakle izdavanje dužničkih instrumenata u inostranstvu od strane Republike Srpske, međutim ti instrumenti i to finansiranje nije u potpunosti jasno identifikovano", izjavila je Ijanko i naglasila da su, kada se radi o budžetu Republike Srpske, izraženije potrebe za finansiranjem, posebno od prošle godine, zbog deficita i dospijeća ranijih kreditnih obaveza.

Ijanku je pozvala na smanjenje javne potrošnje i posebno se osvrnula na povećanja minimalnih plata u BiH, te naglasila da je samo Federacija to uradila prema zakonskoj formuli i uz pažljivu analizu.

"Federacija je u januaru povećala minimalnu platu u skladu sa zakonskom formulom, što podržavamo. Protiv smo ad hoc povećanja minimalne plate i savjetujemo da se sva buduća povećanja plata pažljivo procjene, u smislu mogućih posljedica na povećanje cijena, zaposlenje i konkurenciju", naglasila je Ijanku.

Šefica Misije MMF-a u BiH je istakla da posebno zabrinjava to što entitetski budžeti imaju sve više rashoda, dok je prihoda sve manje...

Do sada je budžete podržavala inflacija, a sada se smanjila, pa se smanjuje pozitivan efekat na prihode," pojasnila je šefica MMF-ove Misije u BiH.

Zbog toga je Ijanku poručila da se vlasti moraju pripremiti i na situaciju u kojoj neće imati dovoljno novca za sve potrebe, te je preporučila da ograniče prekomjernu tekuću potrošnju. Posebno se osvrnula na manjak kontrole pri zapošljavanju u javnom sektoru.

"Potrebno je izvršiti pregled zaposlenih u javnom sektoru, pregled njihovih plata i socijalnih davanja".

Tokom novinarskih pitanja, Ijanku nije željela da komentariše sankcije koje pojedincima u Bosni i Hercegovini uvode države članice MMF-a.



Izvor: BN
Foto: BN