Slovačka: Dvoje povrijeđenih u napadu medvjeda


18.03.2024 07:38


Dve osobe su hospitalizovane nakon što ih je napao medved u slovačkom gradu Liptovski Mikulaš, saopštile su danas lokalne službe za hitne slučajeve. 



Žena stara 49 godina zadobila je povredu ramena, dok je 72-godišnjem muškarcu sanirana posekotina na glavi, potvrdili su zvaničnici, piše BBC.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako medved skače po putu, a na jednom juriša na čoveka na trotoaru, dok je, prema izveštajima, policija kasnije oterala medveda iz grada u šumu.

Prema rečima muškarca, on i žena su pobegli u različitim pravcima, a nju je kasnije otkrio pas tragač.

Nekoliko napada medveda u Slovačkoj se dogodilo poslednjih godina, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. godine, za koji se tada izveštavalo da je bio prvi u Slovačkoj posle jednog veka.

Bolja zaštita životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi od 1989. godine znači da su se medvedi vratili u svoja prirodna staništa širom Karpatskog planinskog lanca, koji se proteže od Rumunije preko zapadne Ukrajine i dalje do Slovačke i Poljske.

Neki članovi slovačke populističko-nacionalističke koalicije pozvali su na slabije zakone o zaštiti medveda kako bi se sve veći broj mogao regulisati lovom.

Ministarstvo životne sredine saopštilo je da će zajedno sa Rumunijom na sledećem Savetu ministara životne sredine EU izneti predlog da se medvedi ponovo klasifikuju na listu zaštićenih vrsta, umesto ugroženih, jer njihov broj znači da im više ne preti nestanak i da se mogu selektivno odstreliti.

Istraživači, međutim, kažu da nije došlo do ekspanzije u procenjenoj populaciji medveda u Slovačkoj, za koju kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.

U subotu je 31-godišnja Beloruskinja umrla pokušavajući da pobegne mrkom medvedu u obližnjim planinama Niskih Tatra.



Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Ilustracija