Rijeka Sana u gornjem toku zagađena


15.03.2024 08:33


Sana, jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme suočava se sa zagađenjem koje je Centar za životnu sredinu uočio u početku gornjeg toka rijeke, na prostoru opštine Mrkonjić-Grad i Ribnik. Posljedice zagađenja su vidljive desetinama kilometara nizvodno, u opštinama Ključ i Sanski Most, što izaziva veliku zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Centar za životnu sredinu je već nekoliko puta u posljednje vrijeme upozoravao na ovaj problem, a izjavili su kako je ovakav slučaj zabilježen i prošle godine, s tim što je intenzitet zagađenja sada mnogo veći.

– Nakon obilaska terena predstavnici Centra za životnu sredinu utvrdili su da je Sana vidljivo zamućena i da veliko zagađenje dolazi od pritoke Sane, rječice Medljanke, u koju kroz vodotok Grabovac, vjerovatno, stižu sve otpadne materije i teški metali koji se spiraju s obližnjeg rudnika uglja Medna, u istoimenom selu – dodali su iz Centra.

Stanovništvo iz opština uz Sanu strahuje za svoje zdravlje, posebno oni koji žive na obalama ove rijeke ili su skoro svakodnevno vezani za nju. Navode da se ne osjećaju sigurno, jer nemaju odgovore na pitanje šta uzrokuje zagađenje.Izvor: Avaz
Foto: Avaz