Građani ERS mogu tražiti nove račune za prošlu godinu


07.03.2024 13:17


Građani imaju pravo tražiti od Elektroprivrede RS da im se izdaju novi računi za period od 1. januara 2023. godine do 28. februara 2024. godine na kojima će cijena struje biti obračunata po tarifnom sistemu koji je važio do 1. januara 2023. godine, odnosno do donošenja odluke o tarifnom sistemu koju je osporio Ustavni sud RS. 



Ovo tvrdi advokat Dario Sandić po čijoj apelaciji je, između ostalih, postupao Ustavni sud RS i 28. februara utvrdio neustavnosti u odluci Regulatorne agencije za energiju RS o tarifnim stavovima u zavisnosti od količine potrošene električne energije

„Ukoliko obračun/računi po staroj tarifi bude manji od računa koje su dobijali od januara 2023. do februara 2024. godine, građani imaju pravo da traže povrat novca. Ukoliko ne dobiju povrat novca imaju pravo da pred nadležnim sudovima podnesu tužbe protiv Elektroprivrede, te bi sudovi u konačnici trebalo da donesu oduke kojima će obavezati da se građanima isplati novčana naknada (razlika), zakonska zatezna kamata i troškovi parničnog postupka“, kaže Sandić za CAPITAL.

On objašnjava da će eventualna razlika građanima biti isplaćena na teret Elektroprivrede Republike Srpske.

„Jedno od pitanja jeste i odgovornost rukovodstva Elektroprivrede RS, odnosno direktora, upravnog odbora, nadzornog odbora, članova RERS, ministra energetike, jer su svi oni bili uključeni u postupak donošenja neustavne odluke“, kaže Sandić.

Kako se radilo o klasičnoj diskriminaciji, kaže on dalje, jasno je da je odluka zakonita i pravična i jedna od rijetkih kojima se Ustavni sud RS „usprotivio“ vlasti, a koja ide u korist građana Republike Srpske.

Podsjećamo, Ustavni sud RS odlučio je 28. februara da odluka o tarifnim stavovima za obračun električne energije koje se primjenjuju od 1. januara 2023. godine nisu u skladu sa Ustavom Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su osporene odluke, koje predviđaju obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, čime su krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.



Izvor: Capital
Foto: Agencije