'Dala sam sina za državu, sada mi država uzima zemlju' VIDEO


07.03.2024 08:35


Nekoliko stanovnika Bratunca pobunilo se protiv, kako kažu, nezakonitog oduzimanja zemlje koja im pripada godinama, od strane opštine Bratunac. 



Dobrisav Blagojević iz Bratunca mogao bi ostati bez đedovine nakon što su odbornici lokalne Skupštine donjeli odluku o eksoroprijaciji zemljišta koje se nalazi na izlazu iz Bratunca a ko je dijelom u privatnom vlasništvu nekoliko mještana ovog kraja.

Razlog je kako se navodi gradnja između ostalog Sabornog hrama i Centralnog spomenika za preko 3000 poginulih borcima proteklog rata iz srednjeg Podrinja. Vijest o ovome je čuo kaže Blagojević preko društvenih mreža.

Tvrdi da ga niko iz opštine nije obavjestio. Ne zna kaže ni kada je održana javna rasprava na ovu temu. Ali odlučno stoji iza toga da neće dozvoliti, kako kaže, otimanje onoga što mu je hranilo porodicu.

Bilo je i goreg vakta pa se nije odrekao đedovine poručuje Blagojević.

"Od 2003 ja sam nezaposlen. Demobilisani borac. Firmu su prodali, vlast koja je tad. Bila aktuelna. Živimo od ovoga. Preživljava mo. Troje djece sam od ovoga školovao. Dvije kćerke i dina. Kćerke se poudale, sin nezaposlen. Ja nezaposlen, supruga nezaposlena a ova vlast hoće i ovo da otme", kaže Dobrislav Blagojević, stanovnik Bratunca.

U Opštini kažu javna rasprava je održana u još 2020. godine. Tvrde da tad protivljenja stanovnika nije bilo. Bratunački odbornici su prošle sedmice usvojili izmjenu regulacionog plana za izgradnju centralnog spomenika za poginule u proteklom ratu.

Obećavaju da će vlasnici zemljišta dobiti novčanu naknadu, a spremni su kažu poljoprivrednicima ponuditi drugo zemljište za uzgoj maline.

Kristina Blagojević, dala je sina jedinica za ovu državu, a sad se kaže neko usuđuje reći da ne cijeni prošlost. Dala je najvrednije za državu, a sada se ta ista država kaže, usuđuje doći uzeti joj parče zemlje.

"Imam dva ipo dunuma zemlje. Ja od toga živim. Majka sam poginulog borca. Ja sam za ovu državu i previše dala. Išla sam da tražim od načelnika da pokrijem kuću jer mi kisne. On ne da. Ja je moram pokriti. Ja sa 70, godina moram kredit uzimati a sad hoće da ovo uzmu", kaže Kristina.

Mještani poručuju da nemaju ništa protiv gradnje svetinje, niti spomenika palim borcima. Za nekoga je to komad zemlje, za njih je to jedino što imaju od svojih predaka, zato će kažu zemlju braniti životima.

Opširnije u prilogu:



Izvor: BN
Foto: BN