BiH među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji


07.03.2024 07:41


'Bosnu i Hercegovinu ćete lako pronaći na spiskovima zemalja koje su uvele sankcije Rusiji i naći ćete fabrike iz namenske industrije koje kažu: 'Mi proizvodimo municiju za Ukrajinu'. '



“Srbija ima neutralan stav prema rusko-ukrajinskom ratu i ostaje jasna po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji. Zato Rusija ne bi trebalo dodatno da otežava položaj Srbije”, istaknuto je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Komentarišući samit zemalja regiona, koji je prošle sedmice održan u Tirani, u dijelu koji se odnosi na konflikt u Ukrajini, gosti emisije “Globalno” mišljenja su da nije bilo nikakvih promjena, te da Srbija zbog svog stava, koji se u dobrom dijelu razlikuje od stava ostalih učesnica, neće snositi nikakve posledice, bar kada je u pitanju odnos Rusije.

“Bilo kakav napad sa ruske strane dodatno bi otežao inače tešku poziciju srpskog naroda, jer zahvaljujući srpskom narodu danas imamo dvije države koje su neutralne po pitanju rata u Ukrajini.

To su Bosna i Hercegovina, zahvaljujući Republici Srpskoj i njenom stavu i Srbija. To je za nas nemoguća misija jer se nalazimo u neprijateljskom okruženju, u neprijateljskom vremenu i na neprijateljskom kontinentu”, kaže advokat Vladan Glišić.

Politikolog Dimitrije Milić smatra da bi Srbija trebalo da bude praktičnija i da se okrene onoj strani od koje ima više ekonomske koristi, a to su svakako, kako kaže, EU i NATO.

On navodi da je izvoz u EU 18 puta veći, nego u Rusiju ili u Kinu, te da najviše građana Srbije ide na privremeni rad upravo u zapadne zemlje.

“Smatram da je logičan put više se usklađivati sa tim državama. Tu postoji nekoliko prepreka, prvenstveno po pitanja Kosova, ali mi djeluje da je to pitanje na neki način riješeno Ohridskim sporazumom i implementacujom koja se dešava u praksi.

Kada se vlast u Prištini promijeni i dođe neka razumnija koja je spremna na prihvati formiranje Zajednice srpskih opština i riješi pitanja srpske kulturne baštine, ti odnosi će se manje-više stabilizovati”, ističe Milić.

Nedavna posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika Rusiji i sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u trenutnoj situaciji nikako ne doprinosi poziciji Srpske i boljitku njenih građana, rečeno je u emisiji “Globalno”.

“Dodikova politika i tvrdnja da BiH, zbog stava Srpske, zvanično ne podržava sankcije toj zemlji, kao ni Srbija, je populistička”, smatra Darko Obradović iz Centra za strateške studije.

“Bosnu i Hercegovinu ćete lako pronaći na spiskovima zemalja koje su uvele sankcije Rusiji i naći ćete fabrike iz namenske industrije koje kažu:

“Mi proizvodimo municiju za Ukrajinu”. Tada vidite da demagoška politika gospodina Dodika u praksi ne znači mnogo. On sa Vladimirom Putinom potpisuje neke dokumente od kojih narod u Republici Srpskoj nema koristi”, jasan je Obradović.



Izvor: BN
Foto: BN