Tužilaštvo se pravda: Zastara nije zbog nas


06.03.2024 14:31


U saopštenju koje je uslijedilo nakon pitanja BN televizije, iz Okružnog tužilaštva su napisali kompletnu hronologiju dešavanja kada je u pitanju suđenje za nestanak veša Davida Dragičevića koji je mogao biti važan dokazu u istrazi njegovog ubistva.



Nakon što je u medijima objavljeno da će suđenje krim. tehničarima MUP-a Republike Srpske Mikici Marjancu i Zoranu Bošnjaku pred banjalučkim Osnovnim sudom za sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Davida Dragičevića otići u apsolutnu zastaru, oglasili su se iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

U saopštenju koje je uslijedilo nakon pitanja BN televizije, iz Okružnog tužilaštva su napisali kompletnu hronologiju dešavanja kada je u pitanju suđenje za nestanak veša Davida Dragičevića koji je mogao biti važan dokazu u istrazi njegovog ubistva.

Kažu da je ono dana 07.09.2018.godine, podiglo je optužnicu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, zbog krivičnog djela Sprečavanje dokazivanja iz člana 336. stav 1. КZ RS,  u vezi sa nestankom odjevnog predmeta muške gaće (bokserice) skinute prilikom obdukcije tijela pokojnog Davida Dragičevića.

"Ovo Tužilaštvo je istragu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, okončalo  prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage.  Osnovni sud u Banja Luci, predmetnu optužnicu potvrdio je 14. 09. 2018.godine.

Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banja Luci započeo je 17.06.2021.godine,  a  isti je okončan  26.01.2022.godine. U navedenom predmetu Osnovni sud u Banja Luci, 27. 01. 2022.godine, donio je i javno objavio presudu kojom su Mikica Marjanac i Bošnjak Zoran, oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo", saopšteno je iz Tužilaštva.

Dalje navode da  je Osnovni sud u Banja Luci, presudu dostavio tužilaštvu 19. 04. 2022.godine. Na donesenu presudu u zakonom predviđenom roku 28.04.2022.godine, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je  izjavilo žalbu.

Po predmetnoj žalbi postupao je Okružni sud u Banja Luci, te je dana 29.11.2022.godine, ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

"Nakon ukidanja prvostepene presude 27.03.2023.godine, bio je zakazan glavni pretres na koji nisu pristupili Bošnjak Zoran i njegov branilac,  a nakon što je Osnovnom sudu Banja Luka, dostavljena medicinska dokumentacija za optuženog Bošnjak Zorana, po naredbi Suda izvršeno je sudsko –medicinsko- psihijatrijsko vještačenje optuženog, sa ciljem utvrđivanja opravdanosti njegovog izostanka na glavnom pretresu  kao i mogućnosti da aktivno učestvuje na glavnom pretresu.

Vještak se izjasnio da je optuženi Zoran Bošnjak sposoban da učestvuje na glavnom pretresu  (glavni pretres je održan i okončan 23.05.2023.godine)", poručeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

U sapštenju dodaju da je Osnovni sud u Banja Luci 26.05.2023.godine donio i javno objavio presudu kojom su Mikica Marjanac i Bošnjak Zoran, ponovo oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo.

Osnovni sud u Banja Luci, predmetnu presudu je dostavio  ovom Tužilaštvu  dana 27.07.2023.godine. Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u zakonskom roku dana  03.08.2023.godine, izjavilo je žalbu na presudu Osnovnog suda u Banja Luci. Okružni sud u Banja Luci je dana 13.12.2023.godine, ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvrostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Nakon ponovnog ukidanja prvostepene presude, glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banja Luci, zakazan je za 12.02.2024. godine,  na kojem glavnom pretresu  nije pristupio branilac optuženog Bošnjak Zorana,  te je isti odgođen za 26.02.2024.godine.

Glavni pretres održan je 26.02.2024.godine, na kojem je branilac optuženog Bošnjak Zorana, stavio zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca, a kako bi istog predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka.

Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odbacio je predmetni zahtjev za izuzeće kao nedozvoljen", navodi se u saopštenju.

Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banja Luci održan je 04.03.2024.godine, na kojem je i tužilaštvo i odbrana predlagalo svoje dokaze. Prijedlozi tužilaštva su odbijeni, dok su usvojeni prijedlozi odbrane optuženog Zorana Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već  ranije saslušani tokom prvostepenog postupka,  a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan.

Kažu da je nastavak glavnog prtresa zakazan za dan 15.03.2024.godine, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa 26.03.2024.godine.

Iz svega navedenog, prema stanovištu Tužilaštva, oni nisu odgovorni za eventualnu zastaru predmeta koja je i više nego izvjesna.

"Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno je preduzimalo sve procesne radnje, te se ne može smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja", zaključeno je u saopštenju Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.



Izvor: BN
Foto: Arhiva