Dodik ispoštovao Sud: Saslušan jedan od četiri planirana svjedoka


06.03.2024 14:27


Na nastavku glavnog pretresa protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića danas u Sudu BiH, saslušan je samo jedan od četiri planirana svjedoka.



Prethodno je sudija Sena Uzunović saopštila da je kao neosnovan odbijen zahtjev za njenim izuzećem, a da je uvažen zahtjev odbrane za objedinjavanjem postupka protiv Dodika i Lukića.

Svjedok Tužulaštva Dragan Kremenović inače inspektor Sipe u Banjaluci, svjedočio je o okolnostima iz službenih radnji tokom istrage.

Rekao je da je po naredbi Suda i Tužilaštva BiH izuzeo dokumentaciju iz prostorija Službenog glasnika Republike Srpske i Kabineta predsjednika Srpske, te saslušao Dodika i Lukića.

Takođe je naveo da su sa njim tada postupale kolege Brankica Miljanović i Petar Đukić.

Njih dvoje su isto tako trebali svjedočiti danas, ali je od toga odustalo Tužilaštvo, jer odbrana nije osporavala autentičnost izuzete dokumentacije.

Na suđenju se iz zdravstvenih razloga nije pojavila Milica Šerbula, takođe službenica Sipe u Banjaluci.

Odbrana je unakrsnom ispitivanju pitala Kremenovića da li je Tužilaštvo požurivalo istragu, na šta je on odgovorio da je na naredbi stajala oznaka hitnosti, ali da i inače kada dobiju naredbe postupaju u najkraćem mogućem periodu.

Odbrana optuženih je naglasila da ne razumije smisao ispitivanja ovih svjedoka, odnosno Kremenovića, jer su svu dokumentaciju predali dobrovoljno, kao i da su se dobrovoljni odazvali na poziv za saslušanje.

Nakon saslušanja Kremenovića i odluke da se ne ispituju ostali pozvani svjedoci, suđenje je okonačano uz zakazivanje idućeg ročišta za 3. april.

Inače, Dodik je i ovoga puta ustao u Sudu BiH i obratio se sudiji sa porukom da takođe ne razumije zašto se ispituju svjedoci kada je sarađivao sa službenicima Sipe i kada je sve traženo dobrovoljno dostavljeno.

Tužilaštvo BiH je nazvao neozbiljnim i nekorektnim i optužio ih da bespotrebno ubrzavaju ovaj proces.

Sudija Sena Uzunović je upozorila Sanju Vulić zbog nedoličnog ponašanja i ometanja sudskog procesa. Vulić se nakon toga smirila i bila je zajedno sa ostalim funkcionerima SNSD-a u sali za posjetioce.



Izvor: BN
Foto: Avaz