BiH prati stavove EU kada je u pitanju rat u Ukrajini


29.02.2024 07:38


Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto održala je u Tirani bilateralni susret s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u okviru Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa. 



Krišto je na početku susreta kazala da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njenim naporima za očuvanjem suvereniteta i sigurnosti.

Iskazala je saosjećanje s ukrajinskim narodom naglasivši da razumije i dijeli njihovu bol i patnju kroz koju prolaze.

Istakla je da u skladu sa našim opredjeljenjem za evropske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti prati stavove Evropske unije u vezi s spoljnom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini.


Naglasila je kako kao predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, osjeća duboku odgovornost prema svojoj domovini i regiji u cjelini, obzirom da je naša zemlja doživjela bespuće rata. Bosna i Hercegovina ima bogatu istoriju i kulturu koja sve koji žive u njoj obavezuje da budemo aktivni učesnici u promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta.

„Stoga, želim naglasiti kako je Bosna i Hercegovina spremna učestvovati u svim inicijativama koje promovišu mirno rješenje sukoba i izgradnju povjerenja među stranama“, kazala je predsjedavajuća Krišto.

Iskazala je uvjerenje da će predanost saradnji s evropskim partnerima omogućiti zajedničko djelovanje u rješavanju kriza i izgradnji prosperitetne budućnosti za cijelu regiju.

Predsjednik Zelenski se zahvalio na dosadašnjoj podršci i kazao da će Bosna i Hercegovina biti pozvana na skorašnji Mirovni samit u Švajcarskoj.

Na kraju sastanka Krišto je još jednom čestitala predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU.

Kazala je kako BiH takođe u mjesecu martu očekuje otvaranje pregovora i dijeli zajedničku viziju za bolji i sigurniji život svih u Evropi i širom svijeta.



Izvor: Vijesti.ba
Foto: X