Trampu zabranjeno da učestvuje na predizborima


29.02.2024 07:33


Sudija američke savezne države Ilinois Trejsi Porter zabranila je da se na glasačkom listiću na predizborima Republikanske stranke nađe ime bivšeg predsjednika Donalda Trampa, zbog njegove navodne umješanosti u pobuni na američkom Kapitolu u januaru 2021. 



Kako prenosi Rojters, ona je tu odluku odložila, pošto se očekuje da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na tu presudu, tako da se očekuje da konačnu presudu donese Vrhovni sud.

Organizacija “Sloboda govora narodu”, koja je predvodila kampanju da se Trampu ne dozvoli učešće na predizborima u Ilionisu, pozdravila je presudu kao ”istorijsku pobjedu”.

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita da bude kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u novembru, poručio je da je riječ o ”neustavnoj presudi, na koju će se žaliti”.

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se ”upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima”.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. napale policiju i preplavile Kapitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je prethodno održao zapaljivi govor pristalicama, rekavši im da odu na Kapitol i ”da se pakleno bore”.



Izvor: Tanjug
Foto: EPA-EFE/JEFFERSON SIEGEL