Očekuju se manje cijene peleta i drugog ogreva


17.06.2022 10:24


Savjet ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države. Odluka je donesena nakon što su cijene peleta i drugog ogrjeva na domaćem tržištu dosegle rekordne nivoe. 



Trgovci ogrijevom i peletom su u ranijem periodu u nekoliko navrata od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine zahtjevali da se uvede zabrana izvoza iz Bosne i Hercegovine kako bi se regulisala cijena na domaćem tržištu.

Zbog poremećaja na evropskom tržištu izazvanog ratom u Ukrajini, domaći proizvođači i trgovci oblovinom, ogrjevnim drvetom i peletom su svoje proizvode prodavali na stranom tržištu po cijenama puno većim u odnosu na one u Bosni i Hercegovini.

Posljedično je to dovelo do porasta cijena u Bosni i Hercegovini.

Tako je tona peleta dosegla cijenu od 640 KM po toni, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu kada se kretala od 300 do 330 KM.

Cijena ogrjevnog drveta kretala se do 130 KM po metru kvadratnom, dok je cijena oblovine ove godine skuplja i do 400 posto u odnosu na ranije.

Do korekcije cijena će doći da bi firme mogle prodati proizvode na domaćem tržištu u nedostatku strano



Izvor: Klix
Foto: Arhiv