Đajić skriva koliko je novozaposlenih radnika u UKC


21.02.2024 07:16


Direktor Univezitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, iako mu je postavljeno pitanje, nije htio da da tačan odgovor koliko zaposlenih trenutno broji ova ustanova na čijem je čelu od 2017. godine. Narodni poslanik Mirna Savić Banjac postavila je pitanje poslaniku i generalnom direktoru UKC-a Vladi Đajiću, koliko ova ustanova ima zaposlenih po ugovoru na određeno i na neodređeno i koliko je zaposleno od njegovog dolaska na mjesto generalnog direktora.

Ovi pitanje zanima i javnost, a Đajić se služi diplomatskim odgovorima.

„Ukupan broj zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske usklađen je sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u UKC-u i izmjenama i dopunama tog Pravilnika“, navodi Đajić.

Broj zaposlenih u vladi, ministarstvima, javnim preduzećima i javnim ustanovama, trebalo bi da bude javno dostupan kako bi građani znali koliko ih košta javna administracija.

Nemedicinski kadar dodatno je opterećenje za ustanovu koja već ima podužu listu problema.

„Znamo za dugove za poreze i doprinose koji iznose preko 50 miliona prema nekim informacijama, zatim klizeća garaža, za koju je potrošeno evo već preko 50 miliona maraka, takođe za koju se ne zna ni kada će biti završena.

Uz sve to, svjedoci smo da direktor ove ustanove svakodnevno organizuje razne koncerte, opštenarodna veselja, evo najnoviji podatak, ne znam da li su građani vidjeli, da UKC, kao prvi u istoriji, jedan klinički centar ima svoj podkast, gdje dolaze gosti, gdje se predstavljaju na internetu“, istakla je poslanik u Klubu PDP-a, Mirna Savić Banjac.

Dok se problemi nižu, Đajić ugovara žurke sa estradnim zvijezdama. Medicinsko osoblje sve više odlazi u druge zemlje, a UKC, iako broji nekoliko hiljada zaposlenih, stručnjaka je jako malo. Neophodno je izvršiti strukturnu analizu zapošljavanja u ovoj ustanovi.

„Kad uzmemo da imamo svega šest dječijih hirurga, da imamo svega šest kardiohirurga, a dižemo kardiohirurgiju na nivo, da imamo šest torakalnih hirurga, specijalista govorim, ne govorim o specijalizantima, da kažemo da imamo sedam vaskularnih hirurga, da imamo osam neurohirurga i da je osam svega ljekara specijalista u Centru za dojku, a znamo koja je epidemiologija sada karcinoma dojke, da imamo ukupno devet specijaliste pedijatrije sa punim ovlašćenjima, po objavljenim podacima. Iako ti podaci različito idu za Fond, različiti za ministarstvo, različito za druge institucije, to je činjenično stanje“, upozorava bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić.

Prema ranije objavljenim podacima, kako saznaje portal Kapital, UKC je prije Đajićevog dolaska na mjesto generalnog direktora, imao oko 2.600 zaposlenih, dok je polovinom prošle godine taj broj bio preko 3.600 radnika.Izvor: BN
Foto: BN