Evo zašto Njemačka šalje vojnike u BiH: Situacija je teška


17.06.2022 10:21


Politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška, prije svega zbog separatističkog kursa Milorada Dodika, lidera SNSD-a 



Kristijan Šmit prošle sedmice najavio povratak njemačkih vojnika u misiju EUFOR-a koja se nalazi u BiH, to je potvrđeno i iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Konačnu odluku će donijeti Bundestag.

Njemačka vlada je napravila korake koji će omogućiti raspoređivanje njenih trupa u okviru misije EUFOR-a u BiH po prvi put u posljednjih deset godina.

- Politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška, prije svega zbog separatističkog kursa Milorada Dodika, lidera SNSD-a.

Ruski rat protiv Ukrajine dodatno je pojačao zabrinutost da Rusija takođe djeluje na destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

Izbori bi se tamo trebali održati u oktobru i stoga je hitno pitanje da se oni bezbjedno odvijaju.

EUFOR-ALTHEA ima ključnu ulogu u tom pogledu - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Njemačka planira rasporediti oficire u štab operacije u Sarajevu i osoblje za dva tima za vezu i posmatranje u zemlji.

Mandat Bundestaga, koji tek treba da bude odobren, biće za najviše 50 vojnika.

Stvaranje sigurnosnog vakuma
Ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA je takođe povezano sa strateškim kompasom EU za sigurnost i odbranu, koji je usvojen kao ključni strateški dokument u martu.

- Bitno je da EU sada u praksi dokaže da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu. Njemačka namjerava da odigra svoju ulogu u tom cilju - navode u saopštenju.



Izvor: Avaz
Foto: Avaz