Mještani Bistrice tijelima brane svoje njive i šume


07.02.2024 13:09


Mještani Bistrice kod Prijedora danonoćno se bore protiv, kako tvrde, nelagalnog rudnika uglja koji je prošle godine otvoren u sred njihovog sela. Dok nadležne institucije ćute, oni su primorani da tijelima brane svoje njive i šume koje su iz dana u dan sve ugroženije usljed potkopavanja. 



,,Došli smo ovdje da odbranimo svoje njive i šume,, - kategorično kažu mještani Bistrice kod Prijedora.

Nedeljko Zrnić vlasnik je zemljišta kojem su do sada propali dunumi zemlje a poslednjih dana je u nevjerici i neizvjesnosti jer mu je usljed potkopavanja klizište zaprijetilo kući koja se nalazi na svega 300 metara od zone rudnika.

Mještani ističu da do sada nemaju nikakvih informacija u vezi rudnika uglja a nedavno su podnijeli i tužbu protiv koncesionara ,,Drvo exporta", grada Prijedora i Republike Srpske.

 

Za tužbu su svi čuli, ali prvi čovjek grada Prijedora Slobodan Javor i dalje slučajno ili ne, ne zna ništa i nije upoznat.

Podsjećamo, od marta prošle godine traje drama oko rudnika u selu Bistrica, podno planine Kozare, kada su nenajavljeno u ovo pitomo selo ušli bageri i kamioni te počeli kako mještani navode, odlukom Vlade Republike Srpske , sa uništavanjem jednog od najljepših sela na sjeverozapadu Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: BN