Funkcioneri SNSD-a u znak protesta napustili sudnicu


05.02.2024 14:56


Visoki zvaničnici Republike Srpske, koji su danas bili u Sudu BiH radi podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, napustili su sudnicu u znak protesta. 



Kako je objasnio predsjednik Vlade Radovan Višković je rekao da su napustili ročište u trenutku kada je novi sudija Sana Uzunvić, koja je preuzela predmet protiv Dodika, rekla tužiocu da čita iz optužnice samo one dijelove koji se dnose protiv Dodika.

Višković je rekao da iza svega stoji Amerika i da im se žuri da proces okončaju po bečijoj želji.

Zanimljivo je da je u izjavi novinarima rekao da je bivši sudija Mirsad Strika izbjegao da vodi ovaj slučaj, jer nije htio, kako je naveo da sluša, nečije naloge.

Iznoseći optužbe na sudiju Sanu Uzunović, koja je preuzela predmet protiv Dodika, Višković je rekao da iza svega stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

Bivši sudija Strika je uzeo godišnji odmor, nakon koga odlazi u penziju.

- Ako smo mi "robovi" stranih službenika, koji kroje red na našim prostorima, ne trebaju ni drugi pripadnici naroda da očekuju nešto bolje. Ni u jednoj sudnici na svijetu ne možete ovo da doživite. Ovo bi moglo biti štivo za cijeli svijet, kako se u jednoj zemlji krše osnovne norme. Imamo danas novog sudiju, koji je novoizabran, a koji je plod strane ambasade - istakao je Višković.

On je rekao da ovakvo suđenje po nalogu stranih ambasada mogu očekivati i Bošnjaci i Hrvati.

Ročište Dodiku počelo je danas oko 13 časova.

Ispred suda se nalazi veliki broj funkcionera i članova Dodikove stranke.

Ranije je podignuta optužnica protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Kada se Lukić razbolio i nije mogao doći na ročište u Sudu BiH je razdvojio proces da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću.



Izvor: BN
Foto: Srpskainfo