Proizvođači peleta i ogrevnog drveta obaraju cijene


01.02.2024 08:53


Prodaja peleta i ogrevnog drveta zbog blage zime, ali i krize u Evropi, posljednja tri mjeseca bilježi rekordne minimume, skladišta su puna robe, a proizvođači tvrde da su u veoma nezavidnom polažaju i da jedva servisiraju obaveze pa su pojedini primorani da obaraju cijenu ispod proizvodne. Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Igor Andrić kaže da je na tržištu Republike Srpske trenutno velika ponuda peleta, te je došlo do znatnog pojeftinjenja.

- Cijena peleta po toni se kreće od 400 do 500 KM, u zavisnosti od proizvođača, a negdje je čak moguće naći i ispod 400 KM, što zavisi od kvaliteta ogreva - rekao je Andrić.

Prema njegovim riječima, pad cijena uslovila su puna skladišta usljed smanjene potrošnje jer je i prethodna zima bila blaga, ali i činjenice da su usljed energetske krize u zapadnoj Evropi nabavljene velike količine ogreva koje su ostale neprodate.

- I kod ogrevnog drveta je došlo do pojeftinjenja, paleta cjepanica košta od 180 KM do 210 KM - kazao je Andrić.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je za “Glas” da su peletari praktično na ivici propasti i da se hitno mora reagovati ako se želi sačuvati ova grana industrije.

- Izvoz i prodaja u posljednja tri mjeseca su katastrofalni. Dosta je parametara uticalo na to, a najveći je blaga zima i smanjena potražnja u EU, gdje je novca usljed krize sve manje. U nezavidan položaj dobrim dijelom su nas gurnule mjere zabrane izvoza koje su na snazi bile pretprošle godine.

Predugo su trajale pa smo izgubili kupce u Evropi. Takođe, i značajan broj domaćih potrošača se okrenuo drugim energentima, pa je ove zime i njih manje među našim kupcima - priča Ivanović.

Dodaje da pojedini proizvođači jedva servisiraju redovne obaveze.

- Skladišta su prepuna, ogromne količine peleta imamo i to je razlog zašto pojedine kolege obaraju cijene ispod proizvodnih. Ljudi su prinuđeni na to jer moraju vraćati kredite, plaćati radnike, a nekako se mora preživjeti krizni period jer su uložena velika sredstva u mašine i opremu.

Smanjenje broja radnika nije rješenje jer, ako nekog otpustimo zbog manjka posla, teško ćemo ga kasnije vratiti, otići će u inostranstvo - navodi Ivanović dodajući da za stabilizaciju tržišta treba da prođe najmanje godina, te da dio firmi neće uspjeti preživjeti taj period.

Planiraju da upute apel vlastima i nadležnim institucijama kako bi im pomogli da spasu i očuvaju proizvodnju.

- Drvna industrija je strateška grana i ako se ugasi samo dio proizvodnje, loptica s problemima će se nastaviti prebacivati na druge sektore jer smo svi povezani - rekao je on.

Ista situacija je i u firmama koje proizvode cijepano ogrevno drvo.Izvor: Glas Srpske
Foto: Ilustracija