Kumovske veze jače od zakona u Republici Srpskoj


29.01.2024 10:36


Kako BN nezvanično saznaje, predmet trgovine na sastanku u Laktašima opet je bila zgrada koju treba da kupi Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Priča nije završena, jer fali još miliona za ponudu koju je dao Grand Trejd. Zanimljivo, baš onoliko za koliko će i budžet Bosne i Hercegovine biti povećan.



Slučajno ili ne, nakon posljednjeg sastanka SNSD-a, HDZ-a i Trojke u Laktašima saopšteno je da je dogovoreno da bude usvojen budžet BiH veći za 40 miliona KM od prošlogodišnjeg. Što je zvanično i riješeno na sjednici Fiskalnog savjeta. Ipak, niko nije rekao koje su namjene utroška tog novca.

Kako BN nezvanično saznaje, predmet trgovine na sastanku u Laktašima opet je bila zgrada koju treba da kupi Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Priča nije završena, jer fali još miliona za ponudu koju je dao Grand Trejd. Zanimljivo, baš onoliko za koliko će i budžet Bosne i Hercegovine biti povećan.

„Ja mislim da je Savjet ministara u fazi da sklopi taj budžet i da ga tako u formi Nacrta pošalje u Predsjedništvo, pa u Parlament BiH. Nakon toga ćemo znati i gdje će tih 40 miliona, za koliko se planira uvećanje budžeta, biti utrošeno“, kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema odluci Savjeta ministara BiH iz prošle godine, UIO BiH na raspolaganju ima 69,5 miliona KM, dok je Grand Trejd, čiji je vlasnik Mile Radišić, kao jedini ponuđač dostavio dvije ponude, zgradu za 71,1 milion KM i parking prostor za 27,5 miliona. Ukupno 98,6 miliona maraka, što znači da fali 30 miliona maraka.

S obzirom da je budžet BiH povećan za 40 miliona, naše nezvanične informacije govore da je još 10 miliona maraka predviđeno za opremanje zgrade.

"Pustite vi naše priče za narod, zapaljivu retoriku, dajte vi nama malo naše milione, naše zgrade. Moje ubjeđenje, nemam potvrdu informacija, ključna tema sastanka iza zatvorenih vrata u Laktašima, bila transakcija za kupovinu zgrade UIO“, kaže Jelena Trivić, predsjednica Naroodnog fronta.

„Ovdje i ptice na grani znaju da zgrada koju je Mile Radišić napravio, koji je u kumovskim vezama sa Miloradom Dodikom, treba tu zgradu da proda Bosni i Hercegovini, odnosno Upravi. Pa vidjeli smo i da je Forto imao drugačiju priču nekad i da je podijelio, to je sve dogovor Trojke, i plijen koji oni treba da dogovore i na ravne časti da očerupaju“, poručuje Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Direktor Uprave Zoran Tegeltija je nedavno priznao da ponuda Grand Trejda značajno premašuje sredstva koja Uprava ima na raspolaganju za kupovinu objekta.

Uprava za indirektno oporezivanje od 2007. godine četiri puta je raspisivala tender za kupovinu nove zgrade u Banjaluci. Na prva tri se nije javio niko, a na posljednjem je pristigla samo jedna ponuda i to od kompanije Grand Trade. Izgradnju ovog objekata su pratile nezakonitosti, protesti, politička pozadina.

Već početkom proljeća, kada bi trebalo da se završi sva procedura oko kupovine zgrade, biće poznato je li u BiH vlada zakon ili, pak, kumstvo.



Izvor: BN
Foto: BN