Kecmanovići prvi put oči u oči sa porodicama žrtava


29.01.2024 10:34


U Palati pravde na ročištu koje je zakazano za sutra, roditelji dečaka ubice, Vladimir i Miljana Kecmanović, prvi put će se suočiti sa porodicama ubijene dece iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i to na suđenju po privatnoj tužbi koju je podnelo 27 članova porodice žrtava.Porodice žrtava tužile su dečaka ubicu, njegovu majku Miljanu Kecmanović i oca Vladimira Kecmanovića. Oni su tužbu podneli zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, dakle, buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđivanja pa dok traju uslovi - i to na ime nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Prvi su tužbu podneli majka, otac i sestra jedne od žrtava pucnjave u "Ribnikaru". Oni su privatnu tužbu podneli protiv Miljane Kecmanović, a kako je "Blic" pisao, oni su zahtevali naknadnu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe, kao i straha i bola, a iznos koji potražuju iznosi oko 300.000 evra.

Nakon ove tužbe, u tome su im se pridružilo još 27 članova porodica žrtava pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar".Protiv oca i majke donete 4 mereMiljani i Vladimiru je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem.

Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar", usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da "obezbedi" sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih.

Ovo rešenje ne podrazumeva da je zabranjeno da oni imovinu koriste, već ne smeju da je prodaju.

Viši sud u je u međuvremenu popisao imovinu koja je u vlasništvu porodice Kecmanović.

Kako je "Blic" ranije pisao, Miljana Kecmanović u svom vlasništvu ima tri stana i garažno mesto. Ona je u jednom stanu i garažnom mestu jedini vlasnik, dok je u ostala dva stana ona vlasnik 50 odsto.

Osim toga, ona deli vlasništvo u 20 parcela od više od 100 ari. Parcele su upisane u katastar za građevinsko i poljoprivredno zemljište u Paraćinu i Nišu.

Utvrđeno je i da Miljana Kecmanović ima 50 odsto vlasništva nad dve zgrade u Paraćinu i Nišu.

Vladimir Kecmanović u svojom vlasništvu ima jedan stan, deo poslovnog prostora i jedan automobil.Hteli da rasprodaju imovinu?"Blic" je ranije pisao o tome kako su porodice žrtava navodno strahovale da će Miljana Kecmanović rasprodati svu imovinu.

Ona je, prema našim tadašnjim saznanjima, obilazila nekoliko notara i to sa ciljem da prepiše imovinu na druga lica.

Izvor "Blica", blizak istrazi, rekao je da je majka dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni svoju imovinu, odnosno da je prebaci na rođake.

- Pojavila se u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili - rekao je naš izvor.

Osim majke i otac dečaka ubice je tražio notara.

Kako smo pisali, Vladimir Kecmanović je tražio da mu u posetu u pritvor dođe notar.

- Namera mu je bila da overi potrebnu dokumentaciju kako bi mogao da raspolaže svojom imovinom - rekao je tada izvor "Blica".Kako se određuje visina odštete?S obzirom na to da oštećeni traže nadoknadu štete usled duševnog bola izazvanog smrću bliskih osoba, sud je privremeno preneo u depozit javnog izvršitelja iznose novca koje je ocenio kao dovoljne za isplatu štete.

Međutim, kada je reč o količini novca, za to određivanje ne postoji striktno određeno pravilo, kao ni propisani iznosi.

U postupku će sud, nakon saslušanja članova porodica, proceniti u svakom konkretnom slučaju koliko će novca svako dobiti.Svedočili roditelji žrtviSuđenje roditeljima dečaka ubice, Miljani i Vladimiru, počelo je krajem decembra 2023. godine.

Roditelji žrtava do detalja su opisivali kako su izgledali njihovi poslednji trenuci sa decom, govorili su o svojim osećanjima, ali i o tome šta je usledilo nakon što su saznali da se u "Ribnikaru" dogodila pucnjava.10 žrtava pucnjave u školiDečak ubica, učenik sedmog razreda, je tog 3. maja ušetao u OŠ "Vladislav Ribnikar", zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam devojčica i jednog dečaka.

Angelina Aćimović je 15. maja u bolnici podlegla povredama u bolnici i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset osoba.Izvor: Blic
Foto: Tanjug