Dodik: Nećemo zaboraviti pomoć Mađarske Sijarto: Protiv smo sankcija


26.01.2024 12:58


- Nikad nećemo zaboraviti Mađarskoj koja je pomogla Republici Srpskoj u više navrata", kazao je Dodik,



Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon sastanka sa šefom mađarske diplomatije, rekao da se nada da će saradnja sa Mađarskom i dalje da traje.

"Želimo da rješavamo svih 14 prioriteta zajedno i upoznali smo ministra o tome i o NATO savezu jer je to vezano za našu prošlost. Već znamo datum kad će nas posjetiti Orban, mađarski premijer,i to ćemo finalizovati i možda čak neke ugovore potpisati", kazao je Dodik, koji je dodao da se posjeta Orbana očekuje početkom marta, kada će mu biti uručen orden Republike Srpske.

"Nikad nećemo zaboraviti Mađarskoj koja je pomogla Republici Srpskoj u više navrata", kazao je Dodik, navodeći da je uspješna saradnja u oblasti energetike i poljoprivrede.

"Svi koji su aplicirali u programu podrške poljoprivrednicima moći će da koriste taj program", kazao je Dodik, dodajući da sa MNađarima želi da razvijao saradnju, ali i da zajedno eksploatišu rude.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto kaže da je Mađarska na pragu predsjedavanja EU i radiće na proširenju EU za zemlje zapadnog Balkana.

Što prije integrisati Zapadni Balkan u EU

"EU treba svježa energija i mislim da je zapadni Balkan regija koja to može da obezbijedi. Smatramo da je u interesu i EU i zapadnog Balkana da se ispunjavanje prioriteta brže ispuni. Znamo da je za uspješno ubrzavanje za EU potrebno da EU sa poštovanjem razgovara sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana" kazao je Sijarto.

On je rekao da treba da se poštuju i rezultati izbora u zemljama zapadnog Balkana.

"Želimo da integracijski proces bude uspješan i EU ne bi smjela da primjenjuje ucjenjivanje i da plaši ikog nego da poštuje. Zato smo i do sada bili protiv ali i od sada da se bilo koji političar iz zapadnog Balkana stavi pod sankcije", kazao je Sijarto.

On je dodao da će biti protiv smanjenja sredstava za podršku i razvojni program jer se nanosi šteta ljudima koji ovdje žive.

"U okviru odgovornog susjedstva nastavljamo sa podrškom privrednicima Republike Srpske. Korisnici tog programa su privreda Republike Srpske i Mađarska jer se tu nabavljaju mašine proizvedenr u Mađarskoj.  Preko 1700 prijavljenih je bilo na drugom konkursu i okvirni iznos je 6.5 milijardi forinti a ako bude trebalo mi ćemo to da dopunimo", kazao je Sijarto.

Sijarto je iz Banjaluke otputovao u Sarajevo gdje će imati sastanak sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Dodik je ovom prilikom najavio posjetu u februaru Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji.



Izvor: BN
Foto: BN