Ali Dacia Spring Electric je zasnovana na kineskom modelu City K-ZE marke Renault, koji je na tržištu od 2019. godine i izgleda da uskoro treba da bude zamenjen. " />   Ali Dacia Spring Electric je zasnovana na kineskom modelu City K-ZE marke Renault, koji je na tržištu od 2019. godine i izgleda da uskoro treba da bude zamenjen. " />   Ali Dacia Spring Electric je zasnovana na kineskom modelu City K-ZE marke Renault, koji je na tržištu od 2019. godine i izgleda da uskoro treba da bude zamenjen. " />


Stiže nova Dacia Spring Electric, šta možemo da očekujemo


25.01.2024 14:02


Dacia Spring je prvi električni automobil rumunske marke, u prodaji je od 2021. godine i postao je prilično popularan na evropskom tržištu. Kombinacija pristupačne cene i solidnih performansi pokazala se korisnom u gradskom saobraćaju.

 

Ali Dacia Spring Electric je zasnovana na kineskom modelu City K-ZE marke Renault, koji je na tržištu od 2019. godine i izgleda da uskoro treba da bude zamenjen.



Prema najavama, druga generacija modela Spring Electric biće potpuno nezavisno konstruisano vozilo na novoj mehaničkoj platformi za električne automobile. Sledeći model će verovatno imati dužinu sličnu trenutnom vozilu (373 cm), ali će rasti u širinu.

Naslednik bi trebalo da bude predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi krajem februara. Dacia za sada otkriva samo da će to biti potpuno novi dizajn.

Ne bi trebalo da bude velikih promena u performansama. Naime, aktuelni Spring se nudi sa elektromotorima od 33 i 48 kW (45/65 KS). Baterija je kapaciteta 26,8 kWh, što sa navedenom snagom i malom masom vozila omogućava domet od 200-230 km.

Dakle, baterija verovatno neće preterano da poraste jer to utiče na cenu, ali rast u širinu ipak treba pozdraviti jer Spring ima deficit što se unutrašnjeg prostora tiče. Naime, njegova širina iznosi samo 162 cm.



Izvor: B92
Foto: Dacia, promo