Stigao je novi VW Golf za 2024.


24.01.2024 12:44


Nakon fotografija "kamufliranih" vozila i dizajnerskih skica, Volkswagen je najzad otkrio redizajnirani Golf 8. Reč je o unapređenoj verziji aktuelne generacije.



Redizajnirani Golf će biti opremljen multimedijalnim sistemom sledeće generacije, sa brzim procesorom, intuitivnim kontrolama, inteligentnim IDA glasovnim asistentom i ChatGPT integracijom. 

Osim toga, novi plug-in hibrid će imati potpuno električni domet od oko 100 km i ukupan domet od 1.000 km, kao i funkciju brzog punjenja od 50 kW.

 

Novi dizajn svetala

 

 

Novi Golf i Golf Variant se razlikuju od prethodnika po modifikacijama prednjeg dela. Vizuelno definisane karakteristike uključuju Volkswagenov logo, koji je prvi put osvetljen za evropska tržišta, i novi dizajn LED prednjih svetala.

IQ.LIGHT LED matrix farovi obuhvataju nova duga svetla visokih performansi sa dometom do 500 m. IQ.LIGHT 3D LED zadnja svetla u obe varijante takođe su dobila novi dizajn.

 

Novi multimedijalni sistem

 

 

U kabini Golfa za 2024. se nalazi potpuno novi, intuitivni infotejnment sa ekranom osetljivim na dodir. Odlikuju ga ergonomski optimizovani, osvetljeni donji klizni segmenti osetljivi na dodir, kojima se kontroliše temperatura i jačina zvuka.

Potpuno su novi i unapređeni multifunkcijski volan i novi IDA glasovni asistent.

IDA se, zahvaljujući komandama koje se izgovaraju prirodnim glasom, može koristiti ne samo za kontrolu funkcija kao što su klima-uređaj, telefon ili navigacioni sistem, već i za pristup onlajn informacijama iz svih mogućih tema i oblasti – od vremenske prognoze do nekih opštih pitanja.

 

Novi sistemi asistencije

 

 

Upravljanje modelima Golf i Golf Variant olakšavaju novi, unapređeni sistemi asistencije poput Park Assist Plus i Park Assist Pro (po prvi put dostupan u Golfu) za ulazak i izlazak sa parking mesta pomoću smart telefona, uz potpuno novu funkciju Area View koja omogućava pogled od 360 stepeni na određenu zonu.

 

Šest linija opreme

 

 

Volkswagen će predstaviti novi Golf i Golf Variant u osnovnoj verziji (Golf), koju prate linije i nivoi opreme Life, Style i R-Line. Dva kultna sportska modela iz proizvodne linije – Golf GTE i Golf GTI – nezavisno su pozicionirani.

Asortiman pogonskih agregata novog Golfa u početku će uključivati i dva plug-in hibridna pogona (eHybrid i GTE), dva "laka" hibridna sistema sa tehnologijom od 48 V (eTSI), četiri benzinska motora sa turbopunjačem (TSI) i dva dizel motora sa turbopunjačem (TDI).

Elitni "sportisti" – Golf GTI Clubsport, Golf R i Golf Variant R – na tržištu će biti dostupni u drugoj polovini godine (R modeli sa 4MOTION pogonom na sva četiri točka).

Dodatne verzije sa pogonom na svim točkovima i TSI motorom od 150 kW takođe će debitovati sledeće godine.

Zajedničko za sve Golf modele je potpuno nova generacija infotejnment sistema, nove, osvetljene kontrole automatskog klima uređaja, i potpuno nova LED prednja i LED zadnja svetla.

 

 



Izvor: B92
Foto: VW promo