Preminula beba u Brčkom, majka krivi ljekare


19.01.2024 08:02


U Brčkom je u petak 12. januara preminula mjesec dana stara beba. Majka smatra da je uzrok smrti odluka ljekara Doma zdravlja o vakcinisanju, iako za to nisu bili stvoreni uslovi, dok iz brčanske bolnice odbacuju tu mogućnost. Majka preminule bebe pristala je da govori za BN televiziju, uz uslov da njen identitet bude djelimično zaštićen, u strahu da njeno dvoje starije djece nebi proživljalo moguće patnje. Majka preminule bebe, kaže da njeno dijete nije trebalo da primi vakcinu, jer je bilo teško 2,8 kilograma, na šta je ukazala doktorki iz dječjeg dispanzera, dodavši da je nekoliko puta zhtjevala da beba prođe detaljniji pregled prije vakcinisanja, na šta je dobila negativne odgovore.

“Beba je primila vakcinu, doktorica ga je pregledala samo slušalicama, rekla da primi vakcinu i ako bude kakvih reakcija da se javimo, a ako ne bude, da ga dovedemo za 15 dana na kontrolu. Nakon dva dana je uslijedilo to što je uslijedilo”, ispričala je nesretna žena

Kaže da je dječačić dva dana poslije vakcinacije imao uobičajeno ponašanje, ali je tokom kobne noći, između 11. i 12. januara, primjetila da slabije doji i da je pospan, ali da ima normalnu boju lica i ponašanje, te nije smatrala da je to nešto zbog čega bi trebalo zvati hitnu pomoć. Međutim, rano ujutro došlo do naglog pogoršanja stanja.

“Vidjela sam da beba otežano diše. Dok sam ga uzela na ruke iz sebe je izbacio zelenu tečnost. Nije bilo tragova mlijeka, nikakvih tragova krvi, samo zelenu tečnost i počele su da mu modre usnice, na što smo se naravno muž i ja uspaničili”, prepričava M.P. iz Brčko. -”Nazvali smo hitnu pomoć. Objasnila sam u čemu je problem, na šta su mi rekli da ga mi samo dovezemo ako možemo. To me je malo pogodilo. Možda bi oni na putu od kuće do bolnice reagovali, pokušali da ga spasu. Možda bi dobili na tom vremenu”, priča vidno potresena žena.

Dr Samir Mujkić, šef Pedijatrijskog odjeljenja brčanske bolnice, kaže da je dijete u njihovu ustanovu dovezeno 12. januara, u 7:15 časova, bez znakova života, te da su pokušani svi procedurom predviđeni postupci reanimacije, koji, na žalost, nisu dali rezultat, o čemu, dodaje, postoji i službeni izvještaj dežurnog pedijatra. Procedutra koja je predviđena nakon reanimacije, takođe je u potpunosti je ispoštovana, te je bilo potrebno izvršiti obdukciju, kaže dr Mujkić.

“Roditelji su u prvi mah dali svoju saglasnost, međutim, nešto kasnije, otac je u pisanom obliku, o čemu postoji i zabilješka, odbio da se sprovede ta prvobitno prihvaćena obdukcija”, pojašnjava načelnik brčanske pedijatrije.

Majka bebe kaže da su od obdukcije odustali jer od dežurnog ljekara nisu dobili uvjeravanje da će posle toga uzrok smrti biti utvrđen. Prepičava da je ljekar samo slegao ramenima i rekao: “Da li ćete znati sigurno ili ne, to ne znamo. -Doktor protiv doktora neće”. “Sve mi je bilo jasno” kaže M.P.

Dr Mujkić kaže da je trenutno teško reći šta je stvarni uzrok, te da će se to vjerovatno znati kada se urade sve potrebne analize.

“Postoji čitav niz mogućih uzroka. Od toga da se može raditi o nekom aspiriranju sadržaja iz želuca u disajne puteve, što prouzrokuje smrt, pa i do sindroma koji je dobro poznat ljekarima - “sindroma iznenadne dojenačke smrti”. Sa svojim kliničkim iskustvom i iskustvom ljekara pedijatra 13 godina, sa priličnm sigurnošću mogu da kažem da vakcina koju je dojenče primilo, nije mogla da bude odgovorna i da bude uzrok smrti ovog dojenčeta, rekao je dr. Mujkić.

Iz policije Brčko Distrikta dobili smo samo šturo saopštenje. “Nismo zaprimili nikakvu prijavu po navedenom slučaju. Policija je odmah nakon objavljenog teksta na jednom portalu, pod nadzorom Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti na utvrđivanju okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio”, rekla je Dževida Hukičević, portparol MUP-a Brčko Distrikta.

Majka preminule bebe kaže da trenutno, zbog teškog stanja u kome se nalaze ona i njena porodica, ne znaju da li će ikoga pozivati na odgovornost. Dodaje da joj je prevashodni cilj da alarmira javnost i ukaže na, kako kaže, nestručno i neadekvatno tretiranje djece u brčanskom domu zdravlja.Izvor: BN
Foto: BN