Dodik ponosan na Plavšićevu koja mu je dala mandat


18.01.2024 14:46


N današnji dan prije tačno 26 godina izabrana je prva Vlada Republike Srpske koju sam vodio kao njen predsjednik. Ponosan sam na činjenicu da mi je tadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić ponudila mandat i da smo uspjeli da, u izuzetno teškim uslovima, ujedinimo tada podijeljeni istok i zapad Srpske, objedinimo policiju i započnemo ekonomski napredak. 



Ovo je na X nalogu objavio predsjednik Republike Milorad Dodik.

"Bilo je to teško vrijeme, ali i vrijeme izazova, u kojem smo, za razliku od mnogih, preuzeli odgovornost i izveli našu Republiku Srpsku na put stabilnosti i prosperiteta", naveo je Dodik i dodao da je danas "Republika Srpska finansijski stabilna, s najvećim brojem prijatelja u svijetu otkako postoji, ali i pred novim izazovima jer su se promijenile i geopolitičke okolnosti".


"Кao i prije 26 godina, tako se i danas borimo protiv svih pokušaja da joj oduzmu nadležnosti i imovinu". naveo je Dodik.

Podsjetimo da je Dodik tada izabran na sjednici NSRS u Bijeljini pod čudnim okolnostima.

Skupština, kojom je predsjedavao tadašnji predsjednik Dragan Kalinić iz SDS-a je okončana oko ponoći, da bi ona bila nastavljena od opozicionih poslanika, među kojima su bile i stranke iz Sarajeva, SDA Bakira Izetbegovića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Predsjedavanje sjednicom, koja nije imala dovoljan broj poslanika za donošenje odluka, preuzeo je jedan od tadašnjih potpredsjednika Jovan Mitrović iz tadašnje stranke Biljane Plavšić.

Na toj sjednici, uz nadgledanje visokog predstavnika Karlosa Vestendropa, Plavšićeva je predložila Milorada Dodika za premijera, koji je čitao ekspoze i predlagao ministre dok je SFOR tražio 42 poslanika koji je bio potreban da se izabere Dodik za predsjednika Vlade i članovi njegovog kabineta.

Četrdeset drugi poslanik je bio Franjo Majdandžić, koga su snage SFOR-a iz Brčkog "dopremile" u Bijeljinu da bi Republika Srpska u ranim jutarnjim satima na današnji dan prije 26 godina dobila vladu sa Dodikom na čelu.

 

Tu Vladu su podržali poslanici SDA i Stranke za BiH Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića. Tu Vladu, koju su mnogi tada osporavali, podržale su sve zemlje zapada.

 



Izvor: BN
Foto: AP