Opet zaduženje, Vlada pozajmljuje još 50 mil. KM


17.01.2024 14:32


Vlada Republike Srpske krenula je u i ovoj godini sa milionskim zaduženjima na Banjalučkoj berzi. Već za iduću sedmicu zakazana je aukcija trezorskih zapisa od deset miliona KM, a donesena je i nova odluka o emisiji obveznica od 40 miliona maraka.



Zadnje zaduženje RS u 2023. godini realizovano je emisijom šestomjesečnih trezorskih zapisa 26. decembra, a samo mjesec dana kasnije Vlada ide u nova zaduženja.

Aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM, biće održana 25. januara.

Osim trezorskim zapisima, Vlada RS na berzi planira da se zaduži i dugoročnim obveznicama.

Planirano je zaduženje od 40 miliona KM po kamatnoj stopi od šest odsto.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je krajem prošle godine odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini kojima je predviđeno da se Srpska ukupno u ovoj godini može zadužiti 1,28 milijardi KM.

Predviđeno je da se Srpska dugoročno može zadužiti maksimalno 951.700.000 KM, dok se kratkoročno može zadužiti do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, tako da kratkoročni dug u 2024. godini ne može biti veći od 337,85 miliona KM.



Izvor: Capital
Foto: BN