'Đajić je dobar čovjek, ali šejtan je ušao u njega'


17.01.2024 14:27


'Đajić jeste dobar čovjek i ljekar, ali jednostavno je 'ušao šejtan u njega'. Šteta je da ga potrošimo i tu sam malo ljut i na predsjednika Dodika što ga nije savjetovao, budući da bi ga Đajić poslušao', kaže Umičević.



Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka prekinuta u petak, zatim je iznenada zakazana za danas, ali i ekspresno otkazana, zbog nedostatka kvoruma.

Šta se dešava u parlamentu govorio je SNSD-ov odbornik Marinko Umičević za N1.

U vezi sa sjednicom na kojoj je izglasana realokacija budžetskih sredstava, a nakon toga isplaćena su sredstva za tuđu njegu i pomoć, te druge invalidnine za decembar mjesec, ali ne i plate radnicima Gradske uprave i drugih institucija Umičević je rekao da je isplaćen samo dio sredstava od realokacije, oko pedeset odsto, odnosno radnicima su plate isplaćene.

'Tokom sjednice Skupštine predsjednik Gro SNSD Vlado Đajić i njegovi “sateliti” su izdali saopštenje da su odbornici koji su glasali za rebalans budžeta iz 2023. godine potkupljeni, a koji su glasali i za realokaciju.

Ja sam razočaran, rođeni sam Banjalučanin i svi znaju za mene, čak i u Americi. To me je uvrijedilo, nisam potkupljen niti je gradonačelnik pokušavao bilo koga da potkupi. Izdao sam saopštenje i tražio sastanak sa predsjednikom stranke Miloradom Dodikom.

Moram da razmislim o svom statutu u stranci. Sa Đajićem ne vidim sebe u nekom daljem zajedničkom radu u SNSD. Očekivao sam Đajićevo izvinjenje. Uslijedilo je drugo Đajićevo saopštenje u kojem hvali odbornike koji su usvojili realokaciju budžeta. Ovakve kontradiktornosti u vrlo kratkom periodu su običan bezobrazluk.

Reagovao sam, jer ćutanje je odobaravanje. Nisam uzeo pare i nikada ih nisam uzeo. Svi znaju ko je Marinko. Moramo se učiti demokratiji i moramo odblokirati grad. U Banjaluci i Bijeljini je slična situacija, ne zna se ko je opozicija gradonačelnik ili skupštinska većina. Non stop je prepuciavanje, pišu se krivične prijave, grad stagnira, narod trpi.

Tokom sjednice mi je najteže palo jer se SNSD podijelio, pet odbornika je otišlo kući, a ostali su ostali. To se ne smije dešavati. Nadam se da će se iz ovoga izvući pouke. Čekam izvinjenje, ali od toga nema ništa – rekao je Umičević.

Pojedini portali su pisali da je bilo intervenisanja predsjednika SNSD Milorada Dodika na odbornike SNSD da podrža rebalans na budžet 2023. godine.

– Svašta se priča, neko sigurno želi izazvati sukob i napraviti pometnju i da napravi sukob između Đajića i Dodika. Od toga nema ništa. Mi ne bismo ni usvojili rebalans jer Ministarstvo smatra da to nije po zakonu. Sredstva koja treba da dođu iz Srbije trebalo bi da prihvatimo, jer su potrebna našem budžetu. To može ići u rebalans budžeta od 2024. godine.

Uglavno, sve su to priče, meni niko ništa nije naredio. Jedino smo mi u Banjaluci i u Bijeljini zabranili gradonačelniku da izvrši realokaciju. Budžet je “živa stvar”. Ako postoje kriminalne radnje, svi koji nisu postupali po zakonu trebalo bi da za to i odgovaraju, ali ne preko leđa građana, jer za to postoje sudski organi – kaže Umičević.

U vezi sa donacijom od 6 miliona KM koju je gradonačelnik najvio Umičević je rekao da to nije korektno prema drugim partijama u Banjaluci.

– Potrebno je da se vidi zašto se daje donacija i kakve su obaveze Grada prema toj donaciji. Takođe imam informicaije da su oni ljuti što mi to nismo prihvatili. Svaki novac je dobrodošao, ali nije korektno da se na takav nači daj 6 milion maraka i da se kod nas pravi još veći razdor. Uglavno, te pare nisam vidio i o njima samo znam iz novina – kaže Umičević.

Budući da je Umičević rekao da razmišlja o svom statusu u SNSD, te da planira o tome razgovarati sa predsjednikom stranke Miloradom Dodikom, očigledno je da nije zadovoljan dešavanjima u gradskom odboru.

– Sva ova prethodna dešavanja su šamo šlag na tortu. Smatram da mi rušeći gradonačlenika zapravo više degradiramo sebe. Stalno smo u nekakvom lažnom napadu i mislim da ovakvim ponašanjen jako teško možemo da vratimo povjerenje glasača. Tri godine nije bilo sastanka odbora, pojedinci su gotovo privatizovali Gradski odbor, a to nije dobro za partiju, pa i društvo.

Tri sam mandata donio SNSD, a to je bilo izuzetno teško budući da sam došao iz PDP. Ja sam jedni odbornik u Skupštini grada sa uzastopna 4 mandata. Jako me je pogodila optužba da sam uzeo pare na toj djeci i tim ljudima. U SNSD sam ušao zbog Dodika, ali sebe više ne vidim u toj stranci – ističe Umičević I dodaje:

– Nisam dobio izvinjenje, napadaju me botovi na društvenim mrežama, a ja nemam “oraha u džepovima”. Ne dam na sebe, tri odbornika su prećutala napad. Pare nisam uzeo, smatram da je ćutanje odobravanje.

Na pitanje zašto je SNSD odustao i da li je inicijativa za opoziv gradonačelnika dolazila od jednog čovjeka ili cijele stranke Umičveić je rekao da se radi o ideji samo jedne grupe.

– Ja nisam bio za opoziv i nisam htio to da potpišem, jer je to čista utopija i budaleština, što se na kraju i ispostavilo. Čim je sve to na kraju prećutano znači da se radilo o velikom fijasku – kaže on.

Dotakao se i rada predsjednika Gro SNSD Vlade Đajića i orgazovanja događaja sumnjivog kvaliteta.

– Đajić je veliki humanista i dobar čovjek, odličan ljekar, ali je okružen pogrešnim ljudima koji ga savjetuju da radi sve ono što ne bi trebalo da radi. Nisam bio ni na jednom koncertu, smatram da je to budaleština i bacanje para, te ima puno boljih načina da se pare iskoriste. Moji nedolasci na koncerte izazvali su neki vrstu sukoba između nas. Đajić jeste dobar čovjek i ljekar, ali jednostavno je “ušao šejtan u njega”. Šteta je da ga potrošimo i tu sam malo ljut i na predsjednika Dodika što ga nije savjetovao, budući da bi ga Đajić poslušao – kaže Umičević.

Trenutno je nejasna situacija u gradskoj skupštini kada su u pitanju stranački interesi i njihovi odbornici.

– U Skupštini sam odbornik već petnaest godina i ovo mi se gotovo zgadilo, u posljednjih godinu dana odem na svaku treću sjednicu. Užasne su tenzije, razmišljao sam čak da donesem kandilo da malo okadim salu. Kada se ugase kamere to su sasvim drugi ljudi. Rad odbornika u na sjednici je smatram velikim dijelom predstava za javnost. Što se tiče SNSD nema podjela. Očekivao sam da ćemo imati sastanak odbora nakon vanredne sjednice. Ne mogu da dozvolim da SNSD glasa zajedno sa odbornicima Jelene Trivić. Mi smo dva tabora i ne možemo isto da mislimo. Bez obzira što je i odbornica Ješić dala sasvim prihvatljivo rješenje. Svakoga treba saslušati, ima zanimljivih prijedloga. Znam da jedan odbornik nije htio da glasa. Ne znam kako će sve to na kraju proći. Jeste ovo cirkus, ali mu se nazire kraj budući da će uskoro oktobar. Građani Banjaluke i Bijeljine više ne smiju dozvoliti da su gradonačelnik i skupštinska većina iz različitih opcija. Očigledno da kod nas nema demokratije, još uvijek vlada anarhija. A rezultat svega toga je stagnacija grada. Cirkus jeste u skupštini, nedostatak odgovornisti je evidentan i mnogi će se pitati čime će izaći na glasanje pred narod na sljedećim izborima – ističe Umičević.

Umičević smatra da Banjaluka nije u krizi.

– Predsjednik Skupštine je podnio krivičnu prijavu, ali su one izgubile smisao. Gradonačelnik je kriv kad ima na nekim stavkama viška, a kriv je i kad ima manjka. Rebalans budžeta se mora praviti svakih tri mjeseca. Takođe, svjedoci smo velike inflacije koja je takođe uticala na stanje budžeta. Godina je bila izazovna, a ova koja je pred nama će biti još izazovnija – kaže on.

Oktobar je mjesec odluke građana, lokalni su izbori. Umičević smatra da će Stanivukoviću biti znatno teže dobiti gradonačelnički mandat budući da ima još jednog protivnika, Jelenu Trivić.

-To je šansa za SNSD koji treba da vrati Banjaluku. Za dobrobit grada najbolje je da pobijedi onaj ko ima najbolji program. Biće jako teško, čak i SDS razmišlja da u Banjaluci ima svog kandidata. Biće veselo i zabavno – kaže Umičević.

Dotakao se i urađenog tokom protekle tri godine. Umičević smatra da je bitno da se radi.

-Urađeno je sve što se moglo uraditi. Vidim da se radilo dosta na vodovidima, putevima. Grad je više mogao da smo i mi kao skupštinska većina bili bolji. Svi zajedno snosimo krivicu što nije više urađeno. Mi nismo dopustili da se u Banjaluci gradi kolektor, što je sramota.

Takođe ne dopuštamo da se radi zaobilaznica kao veliki problem Banjaluke, budući da gotovo kroz centar grada prolaze dva tranzita. Potrebno je da svi izvučemo pouke. Sada kreću pripreme za izbore i najmanje ćemo se baviti građanima Banjaluke – zaključuje Umičević.




Izvor: banjaluka-24.com
Foto: N1