Upozorenje Savjetu ministara: Kako ste dijelili novac?


16.01.2024 17:39


Helsinški odbor za ljudska prava poziva Savjet ministara BiH, da uspostavi transparentnu i zakonitu proceduru finansijske podrške neprofitnim organizacijama.



'Način, na koji je Savjet ministara  donijelo  Zaključak o dodjeli  3,8 miliona KM neprofitnim organizacijama,  28.12.2023. godine, predstavlja očiglednu improvizaciju i samovolju ministara,  te neodgovorno raspolaganje  budžetskim  sredstvima. Javnost je ostala uskraćena za informaciju, da li  pored Zaključka  sa sjednice Savjeta ministara,  postoji  i posebna Odluka u vezi sa raspodjelom ovog novca, pošto nikakva odluka nije objavljena, na zvaničnoj stranici Savjeta ministara', kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je očigledno, da je raspodjela urađena na brzinu, bez objektivne i razumne opravdanosti, bez jasno propisanih kriterijuma za dodjelu, te se radi svjesnoj diskriminaciji i pogodovanju odabranim neprofitnim organizacijama bliskim vlasti.

'Raspodjela pokazuje, da se budžetskim sredstvima raspolaže prema ličnom nahođenju ministara, a ne prema pravnim i finansijskim standardima i principima dobre uprave. Očekujemo da Savjet ministara obrazloži bosanskohercegovačkoj javnosti, kako je moguće dodijeliti 3,8 miliona KM budžetskih sredstava, bez raspisivanja javnog poziva za dodjelu sredstava, bez provođenja zakonom predviđene procedure i davanja jednakih šansi i prava svim neprofitnim organizacijama, te da objasne kriterijume,  na osnovu kojih su odabrane neprofitne organizacije koje su dobile finansijsku podršku', kaže se u saopštenju.

Pogodovanje određenim pravnim licima i njihovo dovođenje u privilegovani položaj, u procesu donošenja odluka o finansijskoj podršci, otvara pitanja, kako se navodi, osnova sumnje u krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada u službi.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija