Dramatični snimci, zbog lave gore kuće (VIDEO)


16.01.2024 17:36


Kuće su se zapalile u ribarskom gradu Grindavik na jugozapadu Islanda nakon što je vulkan eruptirao drugi put za manje od mesec dana, javlja The Guardian.



Dve pukotine formirale su se u blizini grada u nedelju nakon pojačane seizmičke aktivnosti koja je navela vlasti da evakuišu zajednicu dan ranije.

Prva erupcija počela je u 8 ujutru kada se otvorila pukotina u zemlji na oko 450 metara od grada. Zaštitne barijere od zemlje i stena potisnule su lavu iz prve pukotine dalje od grada. Međutim, druga pukotina se tada otvorila oko podneva na obodu grada, koja je do večeri iznosila oko 100 metara, a ta lava je progutala kuće.

Najmanje tri kuće su zahvatile vatru, prenosi TV emiter RUV.

Mlazevi užarene narandžaste lave su izlazili i ogroman oblak dima se dizao na tamnom nebu.

"U malom selu kao što je ovo, mi smo kao porodica, svi se poznajemo kao porodica – tragično je videti ovo", rekao je za agenciju Frans pres jedan lokalni stanovnik Svein Ari Gudjonson.

"To je nestvarno, kao da gledate film", dodao je 55-godišnjak, koji radi u ribarskoj industriji.
Obližnja geotermalna banja Plava laguna zatvorena je u nedelju, navodi se na njenoj veb stranici.

Islandski predsednik Gudni Johaneson rekao je naciji da "kada je važno, stojimo zajedno", u televizijskom obraćanju u nedelju uveče.

"Desilo se ono za šta smo se svi nadali da se neće dogoditi. Nadamo se da će sve proći najbolje moguće", rekao je on.

U postu na platformi X ranije, Johaneson je naveo da "nikakvi životi nisu u opasnosti", ali je upozorio da bi "infrastruktura mogla biti ugrožena".






Izvor: Telegraf
Foto: Tanjug/AP