Srećom nemamo zastava BiH, pa nemamo šta paliti


12.01.2024 12:53


Povodom proslave Božića u kasarni 'Kozara' održan je svečani prijem. Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, kao domaćin prijema, izjavio je da je trajno opredjeljenje Srba očuvanje nacionalnog identiteta. 



'Odgovorili smo na sve izazove i sačuvali naš identitet, ne ugrožavajući multietničnost Oružanih snaga BiH. Nikada nećemo prihvatiti težnje jednog naroda da nametne volju drugim narodima. Mi poštujemo Dejtonski sporazum', rekao je Goganović.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, uputio je poruke podrške Srbima u OS BiH.

'Po ustavu Oružane snage BiH nisu predvidjene. Ono u šta sam se mogao uvjeriti dok sam bio u Predsjedništvu, jeste da se pokušava izvršiti dominacija jednog naroda nad druga dva. Političko rukovodstvo Republike Srpske će uvijek stajati iza naših ljudi', rekao je Dodik.

Komentarišući kritike proslave Dana Republike Srpske koje dolaze iz Federacije BiH, Dodik je rekao da, na sreću, u Srpskoj nema zastava BiH.

 

'Čuo sam da su oni koji su se taj dan vraćali u Federaciju nailazili na oružane patrole. Obilježavali smo Dan Republike 20 godina i nikome nije smetalo, a sada im smeta. Vidjeli ste da predsjednik Amerike koja je multietnička zemlja polaže zakletvu na Bibliji. Kome to smeta? Srećom pa mi nemamo zastava BiH, pa nemamo šta paliti', rekao je Dodik.

Izjavu Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a, da nije vrijeme da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH, Dodik ocjenjuje kao provokaciju.

'Njima nikada nije vrijeme. Kada bi nestao svaki drugi identitet, osim muslimanskog, onda bi bilo vrijeme? Konaković mora da zna da Srbi neće ući u Ustavni sud dok strane sudije ne odu', poručio je Dodik.

Što se tiče izbornog zakona BiH, Dodik je rekao da će u Domu naroda parlamenta BiH delegati njegove stranke se ponašati u skladu sa partijskim opredjeljenjem i interesom Republike Srpske.

'Za nas je neprihvatljivo da bilo ko nametne bilo šta i ponoviću da Кristijan Šmit nije legalan i izabran u skladu sa predviđenom procedurom i niko to ne može da ospori. To što njemu pokroviteljstvo da je američki ambasador u BiH /Majkl Marfi/ ne znači ništa i sve će jednog dana biti proglašeno antiustavnim i antipravnim', rekao je Dodik novinarima, odgovarajući na pitanje kako će glasati delegati SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

On je istakao da će Srpska reagovati ako bude nametnut bilo kakav zakon.

Prijemu je prisustvovala i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH.



Izvor: BN
Foto: BN