Norveška: Snijeg zatrpao kuće


05.01.2024 13:32


Na društvenim mrežema dele se neverovatni snimci iz Norveške, gde je sneg napadao toliko da od kuća vire samo gornji spratovi i krovovi. 



Kako se može videti na snimcima, ljudi se bore sa snegom na razne načine, naročito oni koji moraju da izađu iz svojih domova, a što je veoma otežano s obzirom na to da su ulazna vrata bukvalno blokirana padavinama.

Na jednom od snimaka vidi se Norvežanin koji je bio primoran da iskoči kroz prozor na spratu kuće, ne bi li očistio sneg i odblokirao ulazna vrata.

Može se videti i da su automobili potpuno zatrpani.

@norunn.ringvoll Finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær. #norway #snow #milk ♬ original sound - Ray


Norvežani se čak i šale na svoj račun, pa je tako jedan od njih objavio snimak probijanja kroz dubok sneg uz potpis: 'Kada zaboraviš da kupiš mleko, a živiš u Norveškoj'.

Inače, širom Norveške zabeležene su temperature između -20 i -30 Celzijusa, objavio je Finski meteorološki institut u utorak, dodajući da je u delovima centralne i severne Finske predviđeno je da temperature padnu na -40 stepeni.

Temperature u severnoj Evropi pale su ispod -40 stepeni Celzijusa po prvi put od 2021. godine, objavio je u utorak Švedski meteorološki institut SMHI.

Područje visokog pritiska trenutno donosi izuzetno hladan vazduh severoistoku Švedske i severu Finske.

 



Izvor: Telegraf
Foto: Tor Erik Schroder / NTB Scanpix / Profimedia