U 2024. može biti mnogo problema


05.01.2024 10:37


Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je 2023. godina bila vrlo teška, ali da su ostvareni impozantni rezultati, kao i da se u ovoj godini očekuje pad inflacije, ali taj proces mogu omesti krupna geopolitička dešavanja. 



Ona je u intervjuu Srni rekla da je usvojeni budžet za 2024. godinu veći za četiri odsto, a da će se nastojati da u novoj godini BDP ima rast od tri odsto.

'U 2024. godini imamo i značajna povećanja davanja penzionerima s obzirom na usklađivanje penzija sa rastom cijena i inflacijom, a kod boračkih kategorija imamo dosta značajno povećanje za borački dodatak. Imamo i mnogo davanja za zdravstvo, rekla je ona.Prema njenim riječima, najveći izvor povećanja prihoda biće uvođenje nove fiskalizacije koja prikazuje promet u realnom vremenu.

 

Mnogo izazova na koje se mora računati

 

Govoreći o održavanju fiskalne stabilnosti u 2024. godini, Vidovićeva je navela da tu može biti mnogo problema i da je nova godina vrlo izazovna.

'Potrošnja u Evropi je jako smanjena, tako da domaći privrednici koji izvoze na evropsko tržište već sada imaju otkazivanja određenih ugovora i plašimo se da se to ne nastavi u narednom periodu', navela je Vidovićeva.

Poručila je da se u 2024. godini očekuje pad inflacije, te da taj proces može omesti neka krupna geopolitička dešavanja jer, ukoliko se takav jedan potres dogodi, može doći do rasta cijena i inflacije.

'To su sve izazovi koji su pred nama i na koje moramo računati, ne samo mi, nego i Evropa i svijet. Ali, bićemo optimisti. Mnogi ekonomisti predviđaju da će u 2024. godini doći do porasta potrošnje i stabilizacije inflacije', napomenula je ona.

Vidovićeva je naglasila da će budžet za 2023. godinu izvršiti sve obaveze prema korisnicima onako kako je to i planirano usvajanjem rebalansa, napomenuvši da se u 2024. godini očekuju, osim većih prihoda i rasta BDP-a, i neki od izazova koji se ogledaju u mogućim poremećajima na međunarodnom tržištu – rast cijena energenata, inflacija i drugo.

Osvrćući se na 2023. godinu, Vidovićeva je navela da je to bila veoma teška godina ne samo u Republici Srpskoj, već i u svijetu, istovremeno izrazivši zadovoljstvo što će Srpska, uprkos poteškoćama, imati rast BDP-a od oko 1,7 odsto, što je dobro jer se nije otišlo 'u minus'.

'Zadovoljni smo što smo uspjeli da iz budžeta isplatimo sve naše korisnike prema njihovim pravima, kao i da otplatimo u 2023. godini preko milijardu KM, a zadužili smo se manje', rekla je Vidovićeva i sve to ocijenila kao impozantan rezultat.



Izvor: Srna
Foto: BN