Vlada traži Dodikovu rakiju za svoje restorane


05.01.2024 07:35


Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske zatražio je za restorane kojima upravlja Djedovu rakiju i Krajišku ljepoticu koje proizvodi preduzeće 'Agro destil' u vlasništvu porodice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saznaje CAPITAL. 



Servis je raspisao tender za nabavku pića, pekarskih proizvoda, mesa, te voća i povrća vrijedan gotovo 820.000 KM i to za 'Rajsku dolinu' na Jahorini i restorane Vlade u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Da u Vladi vole žestoka pića koja proizvodi porodica Dodik govori i podatak da su i prošle godine kupovali Djedovu rakiju i Krajišku ljepoticu za Vladu, Narodnu skupštinu RS i Palatu Republike.

Ovaj put traže 240 flaša od po 0.75 litara Djedove rakije ili ekvivalenta, kao i 96 flaša viljamovke od po 0.75 litara, a za koju su naveli da je potrebno da bude Krajiška ljepotica ili ekvivalent.

Kada je šljivovica u pitanju, u Servisu su zatražili da je potrebno da to bude šljivovica od najboljih plodova sorte šljive 'čačanska rodna' sa sadržajem alkohola najmanje 39 odsto.

Za viljamovku su zatražili da bude proizvedena selekcijom plodova prve klase kruške viljamovke sa sadržajem alkohola najmanje 40 odsto.

 

Tona bataka za Vladu RS

 

Osim pića, Vlada nabavlja i meso, te traže tonu pilećih bataka, kao i tonu pilećeg filea.

Kupuju i 800 kilograma kranjske kobasice, ali i 600 kilograma junećeg buta.

Neophodni su im pekarski proizvodi pa zahtijevaju i 1.000 komada lepinja, ali 500 komada bijelog hljeba, kao i 100 kilograma sitnih kolača.

Podsjećamo, Vlada je i prošle godine za svoj, skupšinski i restoran palate Republike kupovala Djedovu rakiju i Krajišku ljepoticu ili ekvivalent.

Tada su još detaljnije opisali šljivovicu i zahtijevali su da mora biti napravljena od najboljih plodova sorte šljive 'čačanska rodna', nastala odvajanjem košpe i dijela kožice ploda, dozrijevanje rakije u rosfrajnim, a zatim u drvenim buradima, sa sadržajem alkohola najmanje 39 odsto.

Za viljamovku su tražili da bude proizvedena selekcijom plodova prve klase kruške viljamovke, odvajanjem čvrstog dijela ploda, sa sadržajem alkohola najmanje 40 odsto.

Pomenuta pića tada su nabavljena od firme 'Novoteks' u vlasništvu Novaka Milakovića.

 



Izvor: Capital
Foto: Capital/Ilustracija