Vlada prodaje zemlju na Jahorini za krpljenje budžeta


05.01.2024 07:32


U samom srcu Jahorine, kod Vučijeg mosta, planirano je krčenje 56 dunuma koji su pod šumom, kako bi se stavili na prodaju. Prema planu, 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara biće ponuđeno na licitaciji, po početnoj cijeni od 41,17 miliona maraka. 



Rupe u budžetu moraju da se popune, a to je izgleda najlakše pravljem rupa na prirodnim bogatstvima Republike Srpske. Prva na tapetu je bila Jahorina, a odluka o prodaji dijela državnih dobara pala je na posljednjoj sjednici Vlade krajem prošle godine.

U samom srcu Jahorine, kod Vučijeg mosta, planirano je krčenje 56 dunuma koji su pod šumom, kako bi se stavili na prodaju.

Prema planu, 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara biće ponuđeno na licitaciji, po početnoj cijeni od 41,17 miliona maraka.

Resorni ministar pred kamerom BN televizije potvrđuje ovu informaciju i poručuje da je cilj urbanizacija i izgradnja dijelova Jahorine koji do sada nisu bili toliko popularni.

'Ono što će investitotr morati poštovati, budući, je plan koji je usvojila opština Pale, da će tamo morati da budu izgrađeni dodatni smještajni kapaciteti. Takođe, šuma se neće krčiti odmah i ostaje u vlasništvu, nego kako investitor bude gradio, tako će se i kriti šuma', tvrdi Denis Šulić za BN.

Pravo da učestvuju u licitaciji imaće i fizička i pravna lica, s tim da je obavezna uplata kaucije od 50 hiljada maraka na račun trezora Republike Srpske.

Na pitanje zašto se prodaju državna dobra i zašto ta informacija nije obavljena proošle sedmice nakon sjednice Vlade, kada je i donesena, Denis Šulić odgovara:

'Bila je objavljena u petak u Službenom glasniku. Zašto je to propušteno medijima, ne znam, postala je važeća 3. januara. Mi smo izgradili turističke sadržaje, i sve ono što ne ugrožava sam izgled Jahorine, podložno je da ide u regulacioni plan, da se izgrade smještajni kapaciteti'.

Iz opozicije upozoravaju da neće dopustiti sječu prirodnih bogatstava kako bi se popunili minusi u budžetu koje su sami napravili.

'Šta rade ljudi s Pala i Romanije, dopuštaju sječu. Jesu li zato ginuli heroji, da bi dezerteri sjekli njihovu đedovinu. To je akt veleizdaje, i apelujem na ljude sa Pala da se organizujemo. Nećemo dati šumu', kategoričan je Nebojša Vukanović, lider 'Za pravdu i red'.

Ideja za prodaju zemljišta potekla je od uprave Olimpijskog centra Jahorina, koja je tražila da taj novac iskoristi za servisiranje obaveza i kredita. Očigledno da je Vladi Srpske bilo potrebnije da napuni budžetsku, ionako praznu kasu.

 



Izvor: BN
Foto: OC Jahorina