BiH opet bez usvojenog budžeta u novu godinu


05.01.2024 07:30


Institucije Bosne i Hercegovine ušle su u 2024. godinu bez usvojenog budžeta. Prema prijedlogu Ministarstva finansija i trezora BiH budžet će biti na nivou onog iz prošle godine i iznosiće više od 1.315.000.000 KM. Međutim, dok politički akteri kalkulišu hoće li koji milion biti više ili manje u budžetu, građani trpe. 



- Bosna i Hercegovina zakoračila je u Novu godinu, tradicionalno - bez usvojenog budžeta. Državne institucije su od prvog januara na privremenom finansiranju. U prevodu to znači da sredstva idu samo za tekuće rashode, odnosno plate. U te svrhe izdvaja se čak 963.346.000 KM, dok za kapitalne izdatke ostaje svega 90.555.000 KM. Ove precizne podatke iznio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH

I tako iz godine u godinu, najviše novca ide na plate i naknade, pa je uzaludno vjerovati da u ovoj godini može biti drugačije, navode iz opozicije.

Branislav Borenović, poslanik PDP u PD PS BiH neusvajanje budžeta vidi kao neki dogovor iza scene. 'Možda je neko novo imenovanje u pitanju, neki novi posao, neka nova kombinacija, neki novi tenderi', kaže Borenović.

Da je neusvajanje budžeta BiH dokaz krize vlasti i slabosti vladajuće koalicije svjedoče i prepucavanja oko milionskih iznosa.

Dok ministar odbrane Zukan Helez traži povećanje budžeta za Oružane snage BiH, ministar Amidžić najavljuje manje novca za 43 budžetska korisnika.

Mladen Bosić, poslanik SDS u PD PS BiH, ocjenjuje da se politika vladajuće koalicije bazira ne na dogovoru, već na produkovanju nedogovaranja.

'A to nedogovaranje onda posluži za međusobne razmirice i prikazivanje kako se bore za nacionalne interese. Iako bi budžet trebao da bude isključivo u interesu građana koji pune taj budžet on se pretvorio u nadmudrivanje političkih aktera da li će biti 5 ili 10 miliona više ili manje u budžetu, a svi zbog toga trpe', rekao je Bosić.

Očekuje usvajanje budžeta tek u aprilu mjesecu, zato što bi stalo finansiranje isplate plata, pa će tek onda, iznenada naći dogovor, smatra poslanik SDS-a.

Posljednja godina koja je počela bez privremenog finansiranja institucija BiH bila je 2018, a privremeno finansiranje je samo gubitak vremena koji državu puno košta.

'Tako to sve ide ukrug, osim što je sve manje nade za građane BiH za neku stabilnost i ekonomski prosperitet. Građani masovno odlaze, a buduće generacije penzionera pitanje je od koga i od čega će primati penziju. One koji vode politiku takva pitanja još uvijek ne zanimaju, a čini mi se jednim dijelom ni one koji ih biraju', navodi Bosić.

Zbog neusvajanja budžeta u BiH trpe kapitalna ulaganja i građani, ali plate onih koji se ne mogu dogovoriti da 1.315.000.000 KM postanu operativna, nisu upitne.



Izvor: BN
Foto: Arhiva/SM