BiH isplativa za SNSD kada uzimaju fotelje i novce


04.01.2024 08:05


Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić nedavno je izrazio sumnju u ekonomsku održivost zemlje. On je ovo izjavio nakon sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH na kojoj nije postignut dogovor o raspodjeli 245 miliona KM prihoda od putarine. Na ovu izjavu reagovali su iz opozicije i ekonomisti. Pitaju da li je baš tako, s obzirom na nikad veće prihode od poreza na dodatu vrijednost? 



'Bosna i Hercegovina je ekonomski neodrživa zemlja. Samo u BiH imate situaciju gdje ja treba da se osjećam srećan što sam potpisao ugovor o kreditu sa EBRD-om za izgradnju 15 kilometara autoputa i 2 petlje', poručio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Amidžić kaže da se radi o zaduženjima dok stotine miliona maraka stoje na računima Uprave za indirektno oporezivanje, Elektroprenosa BiH i Regulatorne agencije za komunikacije.

Iz opozicije pitaju kako je BiH neodrživa, a prihodi od PDV-a godinama rastu?

'Žale se na finansijski neodrživu Bosnu i Hercegovinu, a znaju da kupe kumovsku zgradu za potrebe BiH u iznosu od 70 miliiona maraka. Znaju da idu u proces digitalizacije za više od 30 miliona maraka gdje opet učestvuju njihove firme, znaju da kupuju automobile, da zapošljavaju ljude da troše rekordne budžete i da stvaraju sebi privilegije od te finansijski neodržive BiH koja je isplativa za Dodika i njegove ključne ljude', kaže poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Naglašava da je to licemjerno, bezobrazno, dvolično od strane njih, koji na taj način prave finansijski neodrživu i nestabilnu Republiku Srpsku.

Amidžić, koji je kadar SNSD-a je naknadno ponovo objasnio da ta izjava nija bila politička, nego da je komentarisao ekonomske pokazatelje u vremenu inflacije.

'Na bazi toga da mi imamo preko 800 miliona složenih na računima koje jede inflacija, a zadužujemo se i plaćamo kamatu, na bazi toga da imamo ovakav budžet ja sam samo iz ekonomskog ugla rekao da je Bosna i Hercegovina neodrživa zemlja', poručio je Amidžić.

U opoziciji smatraju da je ministar samo potvrdio ono što svi znamo o odnosima vladajućih stranaka na nivou Bosne i Herceovine.

'Oni se i ne trude da se dogovore nego se trude da se ne dogovore i ova njegova izjava ustvari je u istom cilju dizanja tenzija međusobnih obračuna plašenja naroda. Iza svega stoje interesi bogaćenja jednog malog broja ljudi koji već dugo vladaju politikom u oba entiteta i BiH. Očekivana izjava koja ništa ne govori osim da se ništa nije promijenilo', kaže poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Ekonomisti kažu da je neophodno objasniti ko je konkretno odgovoran za blokadu sredstava jer u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje sjede i entitetski ministri finansija.

'Prema nekim informacijima to je u fazi usaglašavanja, to usaglašava Upravni odbor, a to što on koga čine ministri finansija oba entiteta se ne može dogovoriti to treba zaista pitati ko je odgovoran što se to nije postiglo', smatra ekonomista Zoran Pavlović.

U kontekstu duga, BiH sa spoljnim dugom od 9 milijardi spada u manje zadužene evropske zemlje. Uzrok nepostizanja dogovora i neodrživosti o kojoj govori resorni ministar, smatraju ekonomisti, stoji u političkim strukturama stranaka čiji je i on dio, zbog čega, kako navode, BiH i ako jeste ugrožena onda je to zbog rastrošnosti političara.

 



Izvor: BN
Foto: BN